Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой: ген. виолетов Емил Вълев

БНР Новини
Мария Мира Христова и Емил Вълев
Снимка: Светлана Тодорова

Идват 20-те години на 21-ви век, правим равносметки, разсъждаваме как технологиите промениха живота ни, какво оставихме зад себе си, колко се промени консумирането на информация, на изкуство и музика.

В такъв момент от годината "Нашият ден" и Мария Мира Христова ви срещат с Емил Вълев – един от космополитните творци на артсцената ни. 

Вълев е художник, музикант, създател на "Виолетов генерал" – група, която спокойно можем да определим като култова. В началото на 90-те "Виолетов генерал", наред с "Нова генерация" и "Кале", дефинираха понятието ъндърграунд, за което като че ли имаше една по-възприемчива и чувствителна публика. 

30 години по-късно музиката на "Виолетов генерал" е съхранила подривната си сила и днес, когато сме заобиколени с информация, виждаме колко адекватни за 90-те бяха "Виолетов генерал" и колко съвременно звучат днес. 

Да се надяваме и че публиката полека си връща вкуса към мрачното, тъмно, но заредено с хуманизъм лъчение на музиката на Емил Вълев, така както си върна желанието за слушане на винил и отказа да го остави в миналото.

Чуйте разговора с Емил Вълев, който споделя, че готви самостоятелен албум, нов материал с "Виолетов генерал", както и съвместен проект с Елена Коломбини, италианска DJ, на винил. 

Емил Вълев е роден през 1957 г. в София. От малък се занимава с музика и изобразително изкуство. През 1986 г. завършва живопис в академия "Боз-Ар" в Париж. През 1989 г. заедно с Евгени Генчев-Джули основава легендарната дарк уейв група "Виолетов генерал". 
Имат издадени три албума. Групата се разпада през 1994-та, а Вълев започва нов проект "Охолен живот". Развитието му като авангарден музикант върви паралелно с работата му като художник. Автор е на множество самостоятелни изложби.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна