Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Чуков: Случващото се между Полша и Русия е хибридната световна война

Боян Чуков
Снимка: БГНЕС

"Това, което се случва между Полша и Русия, е третата световна война - хибридна обаче - която въври в света". Това каза пред БНР анализаторът Боян Чуков във връзка с казаното преди около седмица от Владимир Путин, че Полша носи отговорност за избухването на Втората световна война, което засили напрежението между двете страни. 

На 27-и декември руският посланик във Варшава бе повикан на разговор в полското външно министерство, за да му бъде изразен протест. Днес полският премиер Матеуш Моравецки каза, че руският президент Владимир Путин лъже в изказванията си, в които обвинява Полша за избухването на Втората световна война. Според Моравецки Путин прави това, за да отклони вниманието от неотдавнашните руски политически провали.

Полша е основното антируско острие, което работи срещу националната сигурност на Русия, категоричен е Чуков:

"Те са най-тежките русофоби, но за това си има исторически причини", уточни той.

В предаването "12+3" по програма "Хоризонт" анализаторът коментира, че след Втората световна война, при създаването на соцлагера, много елементи от историята около тази война и след нея не са вадени на бял свят, защото Съветският съюз не е искал да се знаят.

По думите му силната позиция на Русия в този спор е, че от полска страна се казва "Путин лъже", а от руска страна се вадят документи.

Чуков припомни, че по време на Втората световна война "руснаците прибират архивите почти от цяла Европа, където са били. Включително са взети огромни масиви с масонски архиви от Западна Европа - в Германия, в Австрия и т.н. Но руснаците са взели и архивите на полското разузнаване, а в архивите на разузнаването има такива деликатни тайни, които само документите ги пазят. Поляците се опасяват, че всичко това ще започне да излиза бавно".  

Цялото интервю на Петър Волгин с Боян Чуков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна