Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словакия: 15 години затвор за един от подсъдимите за убийството на журналиста Ян Куциак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Словакия беше произнесена първа присъда по делото за убийството на разследващия журналист Ян Куциак. Един от петимата обвиняеми - 42-годишният Золтан Андрушко, беше осъден на 15 години затвор, съобщава БТА, като цитира изявление на съдебен говорител.

Догодина ще продължи процесът срещу другите четирима обвиняеми по делото, включително бизнесменът Мариан Кочнер, станал обект на публикации за корупция. Четиримата може да получат доживотни присъди, ако бъдат признати за виновни.

Мариан Кочнер в съда

Убийството на Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова в дома им край Братислава през февруари миналата година доведе до масови протести срещу корупцията, които разтърсиха правителството.

Очаква се случаят да изиграе роля и на предстоящите през февруари парламентарни избори в Словакия, отбелязва Ройтерс.

Осъденият Золтан Андрушко, бе единственият от петимата обвиняеми, който направи самопризнания и сключи сделка с прокуратурата в замяна на свидетелските си показания.

Андрушко се беше споразумял за 10-годишна присъда с прокуратурата, но днес съдът отхвърли споразумението и постанови по-дълга присъда, която обвиняемият прие.

"Съдът смята силно намалената присъда за оправдана и логична, но съдът, със своето решение, трябва да се стреми към справедливост не само за обвиняемия, но и за всички страни по случая, за обществото и за правосъдието", заяви съдия Памела Залеска, цитирана от в. "Денник Н".


районът на местопрестъплението


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени