Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обвини Иран за насилието

Протестиращи иракчани щурмуваха американското посолство в Багдад

| обновено на 31.12.19 в 15:32
Снимка: Ройтерс

Протестиращи иракчани проникнаха зад външната стена на строго охраняваната сграда на американското посолство в Багдад, предаде АФП.

В отговор американски сили за сигурност използваха сълзотворен газ в опит да разпръснат тълпите, които игнорираха призиви с мегафони да отстъпят от дипломатическата мисия.

Посланикът и персоналът на посолството са били евакуирани.

По-рано днес хиляди иракчани, включително членове на паравоенна милиция, се събраха на демонстрация срещу удари на САЩ в страната, в които бяха убити проирански бойци.

При въздушните удари в неделя загинаха най-малко 25 членове на твърдолинейната фракция „Катаиб Хизбула“ („Бригадите на Партията на Бога“), която Вашингтон обвинява, че е убила американски наемник в ракетна атака.

Протестиращи иракчани горят американския флаг пред посолството на САЩ в Багдад.

Протестиращите преминаха в строго охраняваната Зелена зона в иракската столица, скандирайки „Смърт на Америка“ и изгаряйки американски флагове.

Те нападнаха и опожариха пост на охраната на входа, но не са влизали в основната сграда, съобщи очевидец пред Ройтерс.

Иракският премиер Адел Абдел Махди заяви междувременно, че американските удари са нарушили суверенитета на страната му и ще го принудят да преразгледа отношенията със САЩ.

Той посочи, че „Бригадите на Хизбула“ са част от въоръжените сили на Ирак и че нападението срещу тях е неприемливо и че може да има опасни последици. Вашингтон смята, че групировката е отговорна за серия от атаки срещу американски военни в Ирак.

Иран отрича да е замесен в тези нападения и определи действията на САЩ като „ясен пример за тероризъм“.

Във Вашингтон президентът Доналд Тръмп обвини Иран, че стои зад насилието и посочи, че Техеран ще бъде държан отговорен за него. Държавният глава изрази очакване, че Багдад ще използва силите си, за да защити американското посолство.

Американски официални лица, пожелали анонимност, заявиха пред Ройтерс, че допълнителни морски пехотинци ще бъдат изпратени в дипломатическата мисия. 

Кои са „Катаиб Хизбула“

Създадена през 2003 г. след оглавеното от САЩ нашествие, потайната „Катаиб Хизбула“ („Батальони на Партията на Бога“) е една от най-малките подкрепяни от Иран милиции в Ирак с около 5000 членове. Но тя е смятана и за една от най-опасните, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

По време на неотдавнашната война срещу „Ислямска държава“ „Катаиб“ беше обучавана на бойното поле от ливанското радикално движение „Хизбула“.

„Катаиб“ отдавна напада американските сили и беше една от първите групировки, изпратили бойци в Сирия в подкрепа на президента Башар Асад.

През 2009 г. Вашингтон обяви „Катаиб Хизбула“ за чуждестранна терористична организация, заявявайки, че тя заплашва стабилността в Ирак, един от най-важните съюзници на САЩ в арабския свят.


Основателят на групировката Джамал Джаафар Ибрахими, известен с псевдонима си „Абу Махди ал Мохандес“, предупреди, че ще има категоричен отговор срещу американските сили след ударите в неделя, при които бяха убити най-малко 25 души.

Мохандес е съветник на ген. Касем Солеймани, командира на иранските специални сили „Кудс“ - част от елитния военен Корпус на гвардейците на Ислямската революция, оказващ материално подпомагане на групировки като „Хизбула“, „Хамас“ и палестинската „Ислямски джихад“.

Съединените щати обявиха бившия депутат за терорист. През 2007 г. кувейтски съд му издаде задочна смъртна присъда за участието му през 1983 г. в бомбените атентати срещу посолствата на САЩ и Франция в Кувейт.

Мохандес ръководи и иракските Сили за народна мобилизация, групировка на паравоенни групи, състоящи се предимно от подкрепяни от Иран шиитски милиции, която беше официално интегрирана в иракските въоръжени сили.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна