Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въздушен удар край международното летище в Багдад

| обновено на 03.01.20 в 03:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висши военни командири от Иран и Ирак са сред жертвите след ракетни удари по летището на Багдад. При удара по автоколона на багдадското летище има общо осем убити. Иракски паравоенни групи обвиниха Съединените щати и Израел за случилото се. Пожелали анонимност американски официални представители заявиха за Ройтерс, че Вашингтон е нанесъл удар в Багдад по "две свързани с Иран мишени". Във вторник членове на подкрепяни от Иран иракски милиции щурмуваха американското посолство в Багдад в отговор на американски въздушни удари, при които бяха убити 25 души.

По-рано американски военни официални лица поискаха повече действия от иранското правителството за контролиране на подкрепяните от Иран бунтовници, които обсадиха по-рано тази седмица посолството на САЩ в Багдад. Министърът на отбраната Марк Еспър обяви, че има индикации за планиране на нови атаки и добави, че американските сили са готови да предприемат превантивни действия. Изказването му идва ден след като бяха изпратени стотици американски военни в Кувейт за помощ при нужда.

Разговорите и настояването за повече действия от страна на Ирак показват различията между Вашингтон и Багдад по въпроса за ролята на Иран в Ирак.

След обсадата на американското посолство се появиха въпроси дали иракските сили са направили достатъчно да спрат протестиращите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна