Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рене Карабаш: Свръхсвободата ни кара да си поставяме вътрешни граници

Рене Карабаш
Снимка: Личен архив

Живеем във време, в което изглежда, че имаме толкова много свобода, но тя е толкова голяма, че си поставяме вътрешни граници. Това каза в предаването „Графити по въздуха“ Ирена Иванова (Рене Карабаш), автор на романа „Остайница“.

„Книгата се опитва да насочи човек към това да избира себе си, да не живее заради другите, да чува сърцето си. Тогава само човек може да бъде истински“, смята тя.

"Остайница" е отличена с наградата "Елиас Канети", има номинация за литературната награда "Перото" и за роман на годината на фонд "13 века България". Повествованието върви под форма на поток на съзнанието и според авторката има много кинематографични и театрални характеристики.

История за сцената и екрана

„Докато съм го писала, аз си го представях и на сцена, и на голям екран и сега с радост очаквам първите стъпки за това. Планува се театрална адаптация на романа. Предстои написване на пиеса по него. Ще работя заедно с режисьора Стайко Мурджев. Предстои и кино адаптация. Това много ме радва, тъй като тази история не е направена само да остане в книга. Образите в нея са много живи. Заслужават да оживеят на сцената и на екрана.“

Ако читателят истински се отдаде на тази книга и се отвори за нея, той няма да види разликите в пола, твърди Рене Карабаш.

„В това, че в книгата една жена обича друга жена, че една жена става мъж чрез техните закони в Албания. Става въпрос за девиците, които поради определени обстоятелства дават клетва и се превръщат в мъже, обличат ги като мъже, но печелят правата на мъжете. Тоест, ти печелиш свободата, но губиш своята женственост и избора да обичаш.“

Книга за затворите вътре в нас

„Използвах тази по-радикална тема не с цел шок, но читателят да обърне внимание, за да може да прозре в много по-вътрешния пласт на историята. Тази история е един микрокосмос на човека. Няма значение, че това се случва в Албания. Затворите, които си поставяме – не е нужно да има някакви закони извън нас, от държавата, които да ни ограничават. Тези закони, тези граници и бариери вътре в нас са много по-големи. За тях се говори в този роман.“

Ирена Иванова е родена през 1989 г. в Ловеч. Учила е в Гимназията за чужди езици там, бакалавър е по приложна лингвистика във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и магистър по театрална режисура в Нов български университет.

Автор е на стихосбирката "Хълбоци и пеперуди", номинирана за Националната награда за поезия "Иван Николов" (2015). Член е на почетното жури на Националния литературен конкурс "Петя Дубарова".

За ролята си във филма "БЕЗБОГ" е отличена с престижни филмови награди за най-добра актриса от фестивалите в Локарно, Сараево, Стокхолм.

Цялото интервю е в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени