Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дим над Сидни, Мелбърн и Канбера

Австралийският премиер призова да не се търси вина за пожарите

Мобилизират се резервисти от армията, наема се допълнително техника от чужбина

| обновено на 06.01.20 в 12:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийският премиер Скот Морисън призова да не се търси вина за пожарите в Австралия, предаде АП. Вчера Морисън нареди в засегнатите райони да бъдат разположени 3000 резервисти от сухопътните, военноморските и военновъздушните сили, които да се борят с пожарите из цялата страна. Той отпусна и 20 милиона австралийски долара (около 14 млн. американски долара), за наем на пожарни летателни апарати от чужбина.

Френският президент Еманюел Макрон е предложил помощта на Париж в борбата с горските пожари. Те вече засегнаха и прочутия остров Кенгуру, където хиляди коали и кенгурата бяха убити от огнената стихия. Появиха се опасения, че част от уникалната фауна на острова ще бъде изцяло унищожена.

Повече от 200 горски пожара бушуват в Австралия. 24 са жертвите на огнената стихия. Повечето от пожарите са във вътрешността на континента.

Небето над Мелбърн е пълно с пушек, прилича на зимен ден с мъгла в България

"Небето над Мелбърн е пълно с пушек и много прилича на зимен ден с мъгла в България. Видимостта е лимитирана и когато човек диша, е леко дразнещо за гърлото. Но животът продължава, въпреки че пушек има над Сидни, над Мелбърн и над столицата Канбера", така описа ситуацията в предаването "Преди всички" сънародникът ни Явор Константинов, който живее в Мелбърн.

В Австралия в този сезон винаги е имало пожари, но в момента те са 3-4 пъти по-големи от пожарите в миналото, уточни той.

"Основната причина е, че в последните няколко месеца в Австралия беше суша и тревата, дърветата и природата са страшно сухи. Когато това се комбинира с много високи температури - Австралия счупи рекордите за най-топли дни в последните няколко седмици, като Сидни записа най-топлия си ден преди два дена", допълни Явор Константинов.

Константинов смята, че министър-председателят на страната Скот Морисън не се е вслушал в предупрежденията на службите, а в момента премиерът се опитва да спаси собствената си репутация и авторитета на правителството като призовава армията на помощ.

"Изведнъж точно днес се отпускат огромни суми. Четирите допълнителни самолета, които те са поискали да се купят преди много-много месеци, изведнъж това се реши, че ще се направи за един ден", коментира Явор Константинов.

Австралия не разполага с достатъчно техника за овладяване на пожарите. Бивши професионалисти са препоръчали да се ползва техника от чужди държави. Много от тях участват като доброволци в потушаването на пожарите.

Възможно ли е критиките към правителството да доведат до падане на премиера от власт?

"Австралия като цяло е генерално стабилна държава и промени в правителството се случват, но не очаквам да са толкова бързи. На следващи избори със сигурност, но поне за момента не очаквам бързи предварителни избори или нещо от сорта", заяви Явор Константинов.

Няма данни за застрашени българи

Няма данни за засегнати или застрашени български граждани при горските пожари в Австралия, съобщиха днес от МВнР. По информация на посолството ни в Канбера горските пожари продължават да бушуват по източното крайбрежие на страната, северно от град Сидни, включително в района на Блу Маунтинс, по югоизточното крайбрежие южно от град Сидни до границата с щата Виктория, в района Източен Гипсланд във Виктория, както и с различна интензивност и мащаб в много други райони.

От Външно препоръчват на намиращите се в Австралия български граждани да се информират редовно за ситуацията, да не пътуват до засегнатите от пожарите райони и предварително да се осведомяват за евентуални затваряния на основни пътища и магистрали чрез сайтовете www.livetraffic.com и traffic.vicroads.vic.gov.au.

Специализираните служби периодично спират движението в редица райони на страната във връзка с предприеманите спрямо пожарите мерки. При респираторни проблеми се препоръчва гражданите да се въздържат от пътувания до Канбера до подобряване на качеството на въздуха.

При нужда от съдействие българските граждани в Австралия могат да се свържат с посолството в Канбера на тел. +612 62869700 и денонощно на спешния телефон +614 38 005 187.

Апокалиптичните сцени са ежедневие

"Най-лошата пожарна катастрофа в историята на Австралия. В такъв мащаб страната не е преживявала такива мащаби. Особено тежко е положението в Нов Южен Уелс (там с месеци пожарникарите се борят със стихията), във Виктория. Лошото е, че пъклен ад може би ще продължи с месеци. Задушаващият дим стига до Нова Зеландия. Задушливият дим се усеща в крайните райони на Сидни, в покрайнините. Апокалиптичните сцени са ежедневие. Налага се и най-голямата евакуация на хора в Австралия... Хората са много сплотени и си помагат". Това каза в интервю за предаването "12+3" Диана Копринкова, български журналист в Австралия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!