Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на продажбите на дребно в Германия през ноември

Продажбите на дребно в Германия нараснаха изненадващо силно през ноември 2019 година, показват данни на федералната статистика Destatis, които предполагат, че частното потребление продължава да бъде солидно в навечерието на голямото предколедно пазаруване въпреки слабостта на водещата европейска икономика.

Продажбите на дребно се повишиха през ноември с 2,1% спрямо октомври, когато се понижиха с 1,6% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 1,9%) и при очаквания на финансовите пазари за по-скромен растеж с 1,0%. Това представлява най-солиден месечен ръст на продажбите на дребно от януари 2019-а година.

В същото време растежът при продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) се подобри рязко до 2,8% от 1,4% през октомври (възходяща ревизия от повишение с 0,8%) и осреднена прогноза за повишение с 1,0%.

През първите единадесет месеца на изминалата година оборотът при търговията на дребно се увеличи с 3,1% спрямо същия период на 2018 година.

През последните години частното потребление беше ключов двигател за немския икономически растеж, тъй като германците се възползваха от рекордната заетост, сигурния трудов пазар, повишаващите се заплати и ниските разходи по заеми. Днешните силни данни сигнализират, че потребителската активност продължава да бъде значителна въпреки неотдавнашното икономическо забавяне и рецесията в промишления сектор.

Последно проучване на икономическият институт GfK обаче показа влошаване на потребителските нагласи в Германия за началото на 2020 година, което предполага отслабване на разходите на домакинствата с края на коледните и новогодишните празници.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна