Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Владимир Чуков, арабист:

Връзката на убития ирански генерал с България е само в изказване на израелски министър

Снимка: Мария Костова

Сериозни размествания на геополитическите пластове вследствие на ескалиращите отношения САЩ – Иран прогнозира в интервю за Радио Стара Загора проф. Владимир Чуков - арабист, учен в областта на политиката на Близкия изток и исляма. По думите му това ще стимулира процеси, които на този етап са замразени. Според експерта печеливши от ситуацията ще бъдат кюрдите, като е напълно възможно независим Кюрдистан да се случи. Подобни прогнози са изразили в туит и високопоставени американски сенатори в последните дни.

Проф. Чуков сравни убийството на иранския военен генерал Касем Сюлеймани с ликвидирането на японския генерал Ямамото, който е наредил атаката срещу Пърл Харбър по време на Втората световна война.

Арабистът коментира и връзката между убития ирански генерал и атентата в Сарафово през 2012 г. Според него тази връзка е само изказването пред българска медия на Моше Алон-министър на отбраната на Израел по време на посещението му в България през същата година. Тогава израелският министър е изразил мнение, че атентатът в България е по заповед на Касем Сюлеймани.

Проф. Чуков е категоричен, че Трета световна война няма да има, но ще има сериозни промени в отношенията между Изтока и Запада. Най-голямата жертва  и най-големи последствия от конфликта САЩ - Иран ще има за Израел, каза още той.

Цялото интервю с арабиста проф. Владимир Чуков можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени