Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мудис": Напрежението САЩ - Иран увеличава глобалните икономически рискове

Напрежението между САЩ и Иран увеличава рисковете за световната икономика, се посочва в доклад Investor Service на агенция "Мудис", оповестен в понеделник.

Кредитната агенция отбеляза, че все още предполага, че Вашингтон и Техеран ще "избегнат открит военен конфликт", но в същото време подчерта, че настоящата ситуация определено въведе нови икономически несигурности, особено по отношение на петролната и газовата промишленост.

"Мудис" посочи в своя доклад: "Продължителен конфликт ще има широкомащабни последици посредством големи икономически и финансов и шокове, които значително ще влошат условията за финансиране и оперативна дейност. Щетите върху жизненоважна инфраструктура и временно прекъсване на търговията ще засегнат нефинансовите компании".

Особено силно могат да бъдат засегнати производителите на въглеводороди, посочи рейтинговата агенцията.

Предупрежденията на "Мудис" са факт, след като отношенията между САЩ и Иран се влошиха значително в резултат на убийството на висшия ирански военен служител Касем Солеймани при американска въздушна атака в Ирак.

Компанията за бизнес анализи S&P Global също посочи в свой доклад в понеделник, че убийството на иракския генерал Солеймани увеличава рисковете в Персийския залив.

Според агенцията Катар, Оман и Бахрейн ще бъдат най-засегнатите държави при евентуален конфликт в рамките на Персийския залив след смъртта на Касем Солеймани.

Анализаторите на компанията допълниха, че промяната на цените на суровия петрол, която ще се случи в резултат на ескалиращия конфликт, ще се отрази негативно върху икономическия растеж на тези три държави.

Компанията гледа на "Бахрейн и Катар като на по-уязвими за отлива на капитали, предвид високите им нужди от външно финансиране", докато "зависимостта на Оман от външен дълг е ключов фактор за негативните перспективи за държавния кредитен рейтинг на ниво "BB/B", като по-високата рискова премия в случай на ескалиращ конфликт би могла да окаже допълнителен натиск върху вече нарастващите разходи при обслужване на дълга".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна