Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ разполагат допълнителни войски във военната база в Кения

Командването на Съединените щати за Африка (АФРИКОМ) заяви в понеделник, че разполага допълнителни войски за по-нататъшно укрепване на военната си база в Кения след неотдавнашното ѝ нападение от Ал-Шабааб, терористично крило на войнствената ислямистка организация ал-Кайда.

Американското командване заяви, че "Силите за реагиране на Източноафриканското командване на САЩ пристигнаха в залива Манда, Кения на 5-ти януари, за да увеличат сигурността на летището след нападение на терористи от Ал Шабааб".

Числеността на подкрепленията не се уточнява в официалното съобщение на Африканското командване на въоръжените сили на САЩ, но според източник на Ройтерс там ще бъдат разположени още 50 американски военнослужещи.

В неделя силите на Съединените щати направиха официално изявление за нападението на Ал Шабааб спрямо американската армейска база в Кения, като командването за Африка потвърди, че по време на нападението са били убити трима души. По време на вчерашната атака в базата е имало 150 американски войници. Убитите са американски войник и двама подизпълнители на Пентагона.

По данни на кенийската полиция, преди да бъдат отблъснати, джихадистите са успели да унищожат два американски самолета, два хеликоптера и голям брой автомобили. 

АФРИКОМ не вижда връзка между случилото се в Кения и убийството на иранския генерал Касем Солеймани.

Междувременно командващият американските войски в Ирак бригаден генерал Уилям Сийли е уведомил официално иракското командване, че е започнал подготовка за извеждане на подчинените си сили от страната "през идните дни и седмици", съобщи Франс прес. Вчера иракският парламент прие резолюция за оттегляне на всички чуждестранни войски от Ирак.

Обединеното кралство пък намали персонала си в посолствата в Иран и Ирак до минимум след убийството на иранския военен лидер Касем Солеймани, съобщи в понеделник Sky News.

"Безопасността и сигурността на нашите служители са от първостепенно значение и ние постоянната разглеждаме позиция ни за сигурност. И двете ни посолства в Багдад и Техеран остават отворени", заяви говорителят на Службата за външни работи пред новинарската телевизия.

Посланиците на Великобритания - Роб Макеър в Техеран и Стивън Хайки в Багдад - обаче не са евакуирани.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени