Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната кардиологична болница събира средства за нова апаратура

Новото оборудване ще направи образната диагностика по-бърза и прецизна

Снимка: Национална кардиологична болица

Отделението по образна диагностика в Националната кардиологична болница се нуждае от свръхмодерен компютър за сканиране на образи при спешни сърдечно-съдови състояния при деца и възрастни. За помощ от болницата се обръщат към кампанията "Избери, за да помогнеш".

Новата апаратура ще бъде от полза не само за сърдечно-съдови заболявания, но и при заболявания на белия дроб, на съдовете, при аневризми. Това е така наречена работна станция за постпроцесинг на сканираните образи.

"Към момента притежаваме такава станция за обработка - постпроцесинг на сканираните образи при различни патологични състояния, но тази станция, с която разполагаме, е морално остаряла и изключително бавна и тромава, не е възможно да обработва сканираните образи и да ги визуализира бързо, както изискват спешните състояния", обяснява д-р Биляна Богданова, лекар по образна диагностика в Националната кардиологична болница. 

Лекарите очакват да получат нова станция или поне нов софтуерен продукт чрез кампанията "Избери, за да помогнеш".

"Идеята за нова апаратура се роди не само поради факта, че има повече възможности за обработка на получените образи след скениране, но и възможности за обработка на повече патологични състояния, не само за децата с вродени сърдечни малформации, а и за възрастните, различни заболявания на белия дроб, съдовете, на сърцето, спешните съдови състояния, аневризми, дисекации, тромбози и така нататък. Повече възможности за визуализиране, за изобразяване на патологичните състояния, да имаме възможност за много бърза обработка и своевременна диагностика", допълва д-р Богданова.

Как изглежда модерната работна станция за построцесинг?

"Представлява един компютър, голям монитор, който съдържа софтуерни продукти, които към момента са доста неактуализирани, и нашата идея е да имаме по-съвременни продукти, с които да правим повече неща, т.е. да предоставяме триизмерни образи на сърцето и съдовете, след което това служии за изработване на така наречените 3D модели, които детските хирурзи изработват с цел да бъдат по-добре ориентирани при извършването на високоспециализирани операции, особено при децата с вродени сърдечни малформации", коментира д-р  Биляна Богданова.

Апаратурата ще позволи образът да се обработва по-бързо.

"Много бързо той ще получи обработка, много бързо ще бъде установена диагнозата и своевременно ще бъде предадена на лекуващите лекари. Идеята е, че ако сега извършваме обработка на остарялата станция в рамките на един час, такава обработка при нас би могла да се извърши за 15-20 минути. В повечето болници смея да твърдя, апаратурата им е на доста по-високо ниво. Пациентите, попадайки там, получават и доста по-адекватна намеса. Нашата идея е точно такава ние да бъдем конкурентоспособни и да бъдем на нужното ниво, изисквано по европейски стандарт и респективно на нужното медицинско ниво с нужните медицински компетенции. Това е нашата идея", подчерта д-р Биляна Богданова.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени