Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тасев: Санкциите срещу "Турски поток" не би трябвало да се отразят на България

проф. Атанас Тасев
Снимка: БГНЕС

"Българската енергийна дипломация става все по-професионална и проактивна. Ние дори изпреварихме откриването на  двете тръби на "Турски поток", като заместихме част от капацитета на "Турски поток 1". Сега дори по втората тръба на газопровода получаваме газ, който отива и в Турция, захранва газотранспортната ни система и транзитната система за Гърция и Македония". Това каза пред БНР енергийният експерт проф. Атанас Тасев във връзка с предстоящото утре официалното откриване на "Турски поток". По думите на експерта това е безспорен успех, за който трябва да се изтъкне ролята на премиера Бойко Борисов:

"Това е интересен случай, който очевидно ще остане в историята - да успееш да примириш великите сили на енергийното поле и интересите в района на Балканите и България".

В предаването "12+3" проф. Тасев коментира, че американските санкции срещу "Турски поток" не би трябвало да се отразят на България:

""Турски поток" приключва до нашата газоизмерителна станция "Странджа 2", нататък ние имаме нашата газотранспортна система, която се подчинява на правилата на Третия енергиен пакет, и реално реализира идеята на Гюнтер Йотингер (европейски комисар за енергетиката в Комисията „Барозу II“ от 2010 до 2014 г.) да има пълна междусистемна свързаност между държавите, при което ние предоставяме услуга на всеки, който желае да вкарва или да транзитира газ през нашата страна. Това дава възможност нашата газотранспортна система да бъде с пълен капацитет".

По думите му не трябва да се притесняваме от името "Турски поток", дори не трябва да го наричаме "Балкански поток", защото той е част от нашата газотранспортна система.

Той уточни, че на наша територия няма руско участие в изграждането на газопровода. "Строи се разширението на  газотранспортната система в посока Зайчар изцяло за наша сметка", уточни той и добави, че газовият хъб "Балкан" е включен в списъка с проекти, които са от общ интерес за страните членки на Европейския съюз".

Според енергийния експерт със спирането на транзита през Трансбалканския газопровод България получава още един интерконектор, който ни дава възможност да транзитираме газ, в това число и втечнен, от южното направление към Украйна.

Цялото интервю на Петър Волгин с проф. Атанас Тасев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна