Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на търговския дефицит на САЩ през ноември до тригодишно дъно

Търговският дефицит на САЩ се сви рязко през ноември с 8,2% до близо тригодишно дъно благодарение на нарастване на износа при спад на вноса и с оглед на продължаващото свиване на негативния търговски баланс с Китай, показват данни на Департамента по търговия.

През ноември 2019 международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се понижи с 8,2% до 43,1 млрд. долара от 46,9 млрд. долара месец по-рано (ревизиран от дефицит за 47,2 млрд. долара), докато очакванията на финансовите пазари бяха за дефицит в размер на 43,8 млрд. долара. Това е най-малкият по размер търговски дефицит на САЩ от октомври 2016-а година.

Рязкото свиване на дефицита се дължи на спад на вноса в САЩ с 1,0% до 251,7 млрд. долара след негово понижение с 1,7% през октомври. През ноември беше отчетен сериозен спад при вноса на пътнически самолети, компютри, лекарства, клетъчни телефони и на други домакински стоки при скок на вноса на автомобили и на части за тях.

В същото време американският износ нарасна през ноември 2019-а година с 0,7% до 208,6 млрд. долара след слабо понижение с 0,1% през октомври, като по-съществен растеж беше отчетен при експорта на оборудване за сондиране и за нефтени находища, двигатели на пътнически самолети, бижута и автомобили и на части за тях.

Търговският дефицит с Китай се сви с 2,2 млрд. долара (спад със 7,9% в рамките на месец) до дефицит за 25,61 млрд. долара, като през първите 11 месеца на 2019-а година търговската дупка с Китай спадна рязко с 61,3 млрд. долара до 319,8 млрд. долара спрямо същия период на 2018-а година.

Това предполага, че САЩ могат да отбележат първото от 2013-а година насам намаляване на търговския дефицит с Китай в рамките на изминалата година,

Дефицитът при търговията със стоки с ЕС пък се сви през ноември с близо 20% до 13,5 млрд. долара, а дефицитът с Мексико достигна 8,5 млрд. долара.

Това се дължи на провежданата от президента Тръмп политика "Америка на първо място" и на тарифната война с Китай, която все пак намери поне временно решение в края на годината с договорената "първа фаза" от едно по-обширно търговско споразумение.

Рязкото свиване на търговския дефицит е на теория позитивен сигнал за икономическия растеж (за БВП), като досегашните данни за октомври и ноември предполагат, че по-добрата международна търговия ще допринесе с поне 1,5 процентни пункта към растежа на БВП през последното тримесечие на 2019-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени