Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Асад се срещнаха в Сирия след изненадваща визита на руския президент в Дамаск

Среща на Владимир Путин и Башар ал Асад в Дамаск, Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин се срещна със сирийския си колега Башар ал Асад по време на изненадващо посещение в Сирия във вторник, съобщават от Кремъл. Срещата се състоя в щабквартирата на руските военни сили в Дамаск.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че Путин и Асад са обсъждали на място ситуацията в Сирия. "По време на разговорите с Асад Путин заяви, че очевидно е постигнат голям напредък по отношение на възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Сирия", добави Песков.

От своя страна Асад благодари на Путин за съдействието му за възстановяване на мирния живот в Сирия, предаде руската информационна агенция Интерфакс, позовавайки се на Кремъл.

По време на своята внезапната визита в Дамаск Путин беше информиран за положението в страната от командващия руските сили, опериращи в Сирия. Руският президент ще посети няколко съоръжения в Сирия по време на посещението си, добави Песков.
Визират на Путин в Дамаск идва на фона на засиленото напрежение в Близкия изток, след като другият основен военен съюзник на Асад - Иран, заяви, че ще отмъсти на САЩ за убийството на висшия ирански генерал Касел Солеймани.

Предишното пътуване на Путин до Сирия беше през 2017 година, когато той посети руската военновъздушна база "Хмеймим".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени