Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Полина Хаджистоева прогнозира:

Цената на свинското месо засега ще се запази

Снимка: БГНЕС

„Засега ще има задържане на цената на свинското месо. Надяваме се да няма повече покачване“. Това заяви пред БНР д-р Полина Хаджистоева – председател на Асоциацията на свиневъдите. По думите ѝ обаче прогнозите не са оптимистични. Тя изрази надежда да се овладее африканската чума по свинете и да се възстановят свинекомплексите и производството в страната.  

„2018-а започна с цена от около 2,2-2,5 лв. за килограм живо месо. В момента се търгува на 4 лв. Съпоставката е около 1,5 лв. на едро, живо месо. При разфасовките след клането - от 8 до 10 лв. е стигала цената на дребно във веригите и в магазините“, посочи д-р Хаджистоева в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Тя подчерта, че са много малко държавите, които успяват да се справят с чумата. По думите ѝ включително България не може да се справи със заболяването.

„Производството от страните, които нямат чума към момента - Белгия, Германия, износът им е основно към Китай. В Европа остава по-малко свинско. Като цяло количеството на свинско месо на европейския пазар е намалено драстично. Потреблението е много голямо. Това налага и увеличаването на цената“, обясни д-р Хаджистоева.

Според нея преди проблема с чумата страната ни е задоволявала родния пазар с около 50% от свинското месо. Сега обаче вече сме на около 1/3, т.е. около 35% се произвежда у нас, добави тя.

Хаджистоева определи битката с чумата като боксов мач от висшата лига:

„В момента, в който се смъкне гардът, и болестта ти нанася нокаут“.

От една страна се закриват свинекомплекси след пораженията и ликвидирането на стопанства, каза тя и добави още, че липсата на суровина пък води до затваряне и на следващите по веригата – месопреработвателите. Тепърва предстои да се сблъскваме с това в следващите месеци и години, прогнозира още д-р Полина Хаджистоева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна