Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко влошаване на френските потребителски нагласи в края на 2019 година

Доверието на френските домакинства в икономическото състояние на страната се влоши рязко в края на 2019 година, след като месец по-рано достигна 29-месечен връх, показват резултати от проучване на френската статистика Insee.

Индексът на потребителското доверие падна до 102 пункта от 106 пункта през ноември (най-високо ниво от юни 2017 година) при очаквания за по-сдържано понижение до 104 пункта, като това е първото влошаване на потребителските нагласи от декември 2018-а година. Въпреки това индексът продължава да се задържа трайно над неговото дългосрочно осреднено ниво от 100 пункта.

Влошаване бележат всички по-важни подиндекси, включително тези за очакваното финансово състояние на домакинствата през следващите 12 месеца (спад до -6 от -2 пункта през ноември), за спестовността в бъдеще (до -4 от 0 пункта) и за бъдещия стандарт на живот (спад до -28 от -22 пункта).

Потребителите във Франция изглеждат и по-малко склонни за големи покупки в бъдеще, като съответният индикатор спадна през декември до -7 от -5 пункта през ноември.

В същото време има и нарастване на опасенията на французите, свързани с безработицата в страната през следващите 12 месеца, като съответният индекс се повиши през декември до 8 от 2 пункта месец по-рано.

Това рязко влошаване на потребителските нагласи във Франция вероятно се дължи до голяма степен на масовите стачки и протести през декември относно пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна