Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо подобрение на икономическите нагласи в еврозоната през декември

През декември 2019 година икономическите нагласи в еврозоната се подобряват предпазливо за втори пореден месец благодарение на засилване на мениджърските нагласи в сферата на услугите, в строителството и търговията на дребно, при влошаване на потребителското доверие и в индустрията, показват резултати от последно проучване на Европейската комисия.

Данните на ЕК са знак за известно преодоляване на икономическата слабост в еврозоната в края на изминалата година.

Индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, нарасна през ноември до 101,5 пункта от 101,2 пункта през ноември, подобрявайки се за втори пореден месец от октомврийското дъно от 100,8 пункта (най-ниско от януари 2015-а година).

Позитивно влияние през миналия месец оказа рязкото нарастване на бизнес доверието в сферата на услугите, в строителството и в по-малка степен при търговията на дребно, като в същото време има слабо влошаване нагласите в производствения и на потребителските нагласи.

Европейската комисия отчита подобрение на бизнес доверието в Италия (повишение с 1,7 пункта), в Испания (с 1,3) и в Германия (с 0,4 пункта) при слабо понижение във Франция (с 0,2 пункта) и в Холандия (с 0,4 пункта).

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, се понижи през декември до -0,25 пункта от -0,21 пункта месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от август 2013-а година. Според ЕК четири от петте компоненти, влизащи в този бизнес климат индекс, бележат влошаване, включително оценките на мениджърите за производството в миналото, за общите и в частност за експортните поръчки, както и тези за нивата на складовите запаси, като съществено подобрение отчитат само оценки за производствените очаквания в бъдеще.

Последното проучване на Европейската комисия регистрира слабо влошаване на индекса, измерващ доверието в индустриалния и промишления сектор на еврозоната - от -9,1 пункта през ноември до -9,3 пункта през декември, докато съответният индекс в сферата на услугите нарасна силно до 11,4 от 9,2 пункта, в строителството - до 5,0 от 2,8 пункта и при търговията на дребно - до 0,8 от -0,2 пункта.

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната потвърди предварителната оценка на ЕК за понижение до -8,1 пункта от -7,2 пункта през ноември, достигайки най-ниско ниво от февруари 2018-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени