Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на бизнес нагласите в ЕС през декември и рязко подобрение в България

През декември 2019 година общото икономическо доверие в Европейския съюз стабилизира на нивото от преходния месец, докато аналогичният бизнес индекс на Европейската комисия за България отбеляза рязко подобрение до най-високо ниво от септември 2018 година, показват резултати от последното бизнес проучване на европейските власти в Брюксел.

Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, остана за втори пореден месец на ниво от 100,0 пункта, след като октомври се влоши до 99,1 пункта (най-ниско ниво от ноември 2013-а година).

Стабилизацията на икономическите нагласи в целия ЕС се дължи на тяхно подобрение в рамките на еврозоната, но при влошаване съответния индекс за Великобритания (спад с 2,4 пункта на индекса на водещата икономика извън еврозоната) и на индекса за Полша (понижение с 1,2 пункта на индекса на втората по значимост европейска икономика извън единния валутен блок).

Проучването на ЕК за Европейския съюз през декември регистрира влошаване на доверието сред мениджърите в промишления сектор (спад на съответния индекс до -10,1 пункта от -9,4 пункта през ноември), при подобряване в сферата на услугите (до 6,4 от 4,8 пункта), в търговията на дребно (до -1,1 от -1,6) и в строителния сектор (до 3,6 от 2,1 пункта).

През декември индексът на потребителското доверие в 28-те страни на ЕС пък се понижи до -7,0 пункта от -6,7 пункта през ноември.

За разлика от общия показател на ЕК за икономическото и бизнес доверието в ЕС, съответния индекс за България обаче отбеляза рязко подобрение от 104,2 пункта през ноември до 106,3 пункта през декември, достигайки най-високо ниво от септември 2018-а година. По този начин индексът на икономическите нагласи за нашата страна продължава да се задържа трайно над важното ниво от 100 пункта от края на 2014 година насам.

Засилването на общите бизнес нагласи в нашата страна през декември е в резултат на подобрение на доверието на българските промишлени мениджъри (повишение на промишления индекс до -2,0 от -3,5 пункта през ноември), на доверието и в сферата на услугите (до 16,7 от 14,4 пункта), при търговията на дребно (до 20,5 от 18,5 пункта) и в строителния бранш (повишение до 1,0 от -1,4 пункта).

Индексът на потребителското доверие в България също нарасна през декември до -21,7 пункта от -22,7 пункта месец по-рано, достигайки най-високо ниво от септември 2018-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени