Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васко Начев: Няма значение откъде е газът, важно е да има еднакви възможности за конкуренция

Васко Начев
Снимка: Ани Петрова

„Газпром експорт“ не се е регистрирал на прословутия газов хъб „Балкан“. Да търгуваш 6% от консумацията на България и да кажеш, че това е стратегически важно за страната и нито един кубически метър от транзита, който ще преминава по разширението на газопреносната система, да не минава през „Балкан“, е твърде наивно да смятаме, че това е нещо извън „Турски поток“ и разширението не е с цел да обслужи транзита на природен газ през България“. Това коментира пред БНР енергийният експерт Васко Начев.

Според него теоретично всичко изглежда великолепно, но на практика нещата са доста по-различни. Експертът е категоричен, че няма откъде да очакваме природният да бъде по-евтин за българската територия.

По думите му е странно, че точно днес, когато премиерът Бойко Борисов заминава за Турция за откриването на „Турски поток“, правителството обявява, че „Булгартрансгаз“ ЕАД ще придобие 20% от капитала на проектната компания „Газтрейд“ С.А., която изгражда терминала за втечнен природен газ край Александруполис в Гърция.

В предаването „12+3“ Начев определи това като добра новина, но и подчерта, че интересът на България е на заден план:

„Няма значение какъв ще е произходът на газа, важно е да има еднакви възможности за конкуренция. Само тогава България би могла да извлече конкретните ползи“.

Васко Начев коментира и цените на петрола на фона на военния конфликт в Близкия изток. Според него и трите страни – играчи, които определят дневния ред на цената на нефта – Саудитска Арабия, Русия и САЩ, нямат интерес цената да отиде много нагоре:

„Причината е една – това би отворило ветрилото за останалите видове енергия, които очакват с трепет този момент – възобновяемите енергийни източници“.

Интервюто с Васко Начев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени