Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Митрахович: Цената на газа по „Турски поток“ е най-конкурентна

Станислав Митрахович
Снимка: Личен архив

Никой не може да предложи на България конкурентна цена на тази, на която газът ще се доставя в страната по „Турски поток“. Това каза пред БНР Станислав Митрахович, водещ експерт на Фонда за национална енергийна сигурност и старши научен сътрудник във Финансовия университет при правителството на Русия.

На среща със сръбския си колега Александър Вучич в началото на декември руският президент Владимир Путин обвини българските власти, че съзнателно бавят строежа на „Турски поток“ през България. Какво целеше Путин с острото си изказване по адрес на София?

Работата е там, че българските власти на няколко пъти назоваваха различни срокове за строителството на дадената инфраструктура. Казваха, че проектът ще бъде завършен през януари 2020г. Имаше изявления за пролетта, за средата на годината. Някои изявления можеше да бъдат изтълкувани като обещание инфраструктурата да бъде построена в края на 2020г. Тази ситуация не устройваше Русия. По време на срещата на Путин с господин Вучич се водеха преговори между Русия и Украйна за новия транзитен договор. Самата информация за хода на строителството в България би помогнала на Русия в преговорите с Украйна. След това, както е известно, беше сключен нов транзитен договор за пет години. Помним, че имаше проблеми с изпълнителите на проекта. Имаше конкуренция между саудитско-италианския консорциум и други компании. От гледна точка на Русия действията на българските власти, които не бързаха с процедурите, изглеждаха като резултат от възможно влияние от страна на Вашингтон или Брюксел. С оглед на това, че между Русия и Украйна все пак беше подписан транзитен договор, не бих казал, че въпросът кога точно България ще построи дадената тръба е много актуален. Важното е това да стане през 2020 г.

Владимир Путин каза още, че ако България не иска да строи „Турски поток“, то Русия ще намери други варианти за снабдяване на клиентите си. Възможно ли трасето на газопровода да заобиколи България или вече е твърде късно?

Предполагам, че думите на Путин имаха отношение към конкретния момент по време на преговорите. Тоест, не става дума за някакви глобални промени. По-скоро е имал предвид, че ако България не построи бързо своята част от „Балкански поток“, то тогава Русия ще намери друг начин за снабдяване на някои страни в региона, които не биха получили руски газ при прекратяване на транзита през Украйна. Имал е предвид, че да речем Сърбия би могла да получава газ през януари и февруари 2020 г. от газовите хранилища в Унгария, например. Мисля, че маршрутите няма да се променят, те са ясни. Газът отива по втората линия на „Турски поток“ в Турция, достига до границата с България, по-нататък се използва новата инфраструктура в България за пренос на газа до Сърбия.

Как гледа Москва на преговорите на българските власти с Вашингтон за закупуване на американски втечнен газ?

Бих казал, че Русия, разбира се, се отнася много подозрително към опитите на традиционните си купувачи да намерят други доставчици. Опасенията на Русия по този въпрос са разбираеми. От друга страна обаче официалната руска позиция гласи, че този вариант е възможен, но просто не е много рационален, защото втечненият газ е по-скъп. Изявленията за закупуването на газ от други източници се възприемат в Русия като резултат от определен натиск от страна на Вашингтон и Брюксел. Първо, другите страни обаче не са длъжни да споделят тази гледна точка. Ситуацията може да изглежда различно през погледа на България. Второ, всяка страна има суверенното право да закупува една или друга стока от там, откъдето прецени. Едва ли обаче някой ще може да предложи по-конкурентна цена от тази на газа, който идва от Русия през Турция.

Каква е разликата в цената на тръбопроводния и втечнения газ?

Бих казал, че след регазификацията втечненият газ трябва да е с около 30% по-скъп от тръбопроводния, не задължително руски, но и всеки друг тръбопроводен газ. Между другото една от алтернативите на руския газ за България може да бъде тръбопроводният газ от Азербайджан, който ще идва в бъдеще през Турция, по системата на Трансанадолския газопровод. България ще получава около един милиард кубични метра. Сигурен съм, че този газ също ще бъде по-евтин от газа, който може да се получава през гръцкия терминал. Втечненият газ много често се използва от някои страна, за да получават по-добри условия при преговорите с традиционните доставчици.

Интервюто със Станислав Митрахович можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна