Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК не може да плаща за животоспасяваща храна заради нормативен пропуск

Снимка: БГНЕС

От Министерство на здравеопазването заявиха пред "Хоризонт", че няма нормативни пречки Здравната каса да плати животоспасяващата диетична храна на 20-годишната Кристина Петрова от Добрич. Момичето е с рядко заболяване и не може да живее без специфичната храна, но 

според правилата на Касата подобни скъпоструващи продукти се отпускат само до 18-годишна възраст.

Че по въпроса има нормативен пропуск, заявява и управителят на Здравната каса в писмо до министъра на здравеопазването.

Още през 2018 г. Министерството на здравеопазването препоръчва на Здравната каса да включи диагнозата "пропионова ацидемия" в списъка, по който тя заплаща диетични храни за специални медицински цели и за лица над 18 години, съобщиха от МЗ. Оттам допълват, че заболяването на Кристина е включено в този списък с решение от 11.03.2019 , а е обнародвано в Държавен вестник на 03.05.2019 г.

Пред "Хоризонт" проф. Радка Тинчева, член на Националния консултативен съвет за редки болести към МЗ, заяви, че от няколко месеца имат проблем и с пациенти с други редки заболявания:

"Имаме този проблем вече от няколко месеца. Аз не зная откъде се е появило това ограничение, което фигурира в Касата до 18 години, защото вече имаме проблеми с пациенти с дефекти в аминокиселинната обмяна, фенилкетонурия, пропионова ацидемия, които трябва да получават тези храни и след 18-годишна възраст".

Според управителя на Здравната каса проблемът е в това, че съгласно законовата уредба НЗОК заплаща само за деца лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

След като навършат 18-годишна възраст, няма предвидена правна възможност за заплащане на лечението от страна на НЗОК.

Изключение правят децата с онкологични заболявания.

Очаква се решение по възникналия казус.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна