Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Авиноам Идан: Турция не е възхитена, че „Ийст Мед“ ще минава през Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

1900-километров газопровод ще премине от териториалното море на Израел през това на Кипър до Гърция и Италия. Инвестицията за Източносредиземноморския газопровод („Ийст Мед“) е за около 7 милиарда евро и трябва да се осъществи за 5 години.

По тръбата ще може да се доставя 10 процента от газа, нужен на Европа. Такива са параметрите на договора, подписан в Атина от Израел, Кипър, Италия и Гърция.

"Част от газопровода преминава по суша, но по-голямата - през морето и то през дълбоката му част. Досега не е правено съоръжение на такава дълбочина и преди да подпишем, трябваше да получим решения от учени - експерти. Трябваше да разберем дали през Средиземно море може да се прокара газопровод. Но докато техническите проблеми са решими, имаше геополитически въпросителни - дали външни сили ще позволят да се построи газопроводът. Буквално дни преди подписването получихме положителен отговор от Турция. Енергетиката и политиката винаги са тясно свързани. Турция, а и не само тя, не е възхитена, че газопроводът от Израел и Кипър ще минава през Гърция и тя няма да може да контролира кранчето. Но морското право не позволява да се противопостави на строителството му". Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" Авиноам Идан, преподавател в университета в Хайфа и един от консултантите на израелското правителство по тази сделка.

Интервюто Авиноам Идан можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от