Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на промишленото производство в Германия през ноември

Германското индустриално производство отбеляза изненадващо добър отскок през ноември след два поредни месеца на спад, показват данни на федералната статистика Destatis, сигнализиращи за известна стабилизация на водещата европейска икономика в към края на изминалата година.

Индустриалното производство нарасна през ноември с 1,1% спрямо октомври, когато се сви с 1,0% (възходяща ревизия от предишна оценка на Destatis за спад с 1,7%) и при осреднена прогноза на финансовите пазари за по-слабо подобрение с 0,7 на сто, като ноемврийските данни са най-добрите от година и половина насам (от май 2018-а година).

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството от общото индустриално производство) нарасна с 1,0%, докато производството на потребителски стоки се повиши с 0,5%, а енергийното производство се понижи с 0,8 на сто. Понижение с 0,5% беше отчетено при производството на т.нар. "междинни стоки" (на части или компоненти), докато производството на капиталови стоки (на средства за производство, или на оборудване) нарасна с цели 2,4 на сто.

В същото време строителството се разшири през ноември с 2,6 на сто.

На годишна база спадът на индустриалното производство в Германия се забави рязко през ноември до -2,6% от спад с 4,6% през октомври (възходяща ревизия от понижение с 5,3%) и очаквания за понижение с 3,7 на сто.

Ден по-рано Destatis отчете обаче изненадващо понижение на индустриалните и на промишлени поръчки през ноември, което предполага, че производствената сфера в Германия продължава да изпитва проблеми и през последното тримесечие на 2019 година.

Немската статистика представи в четвъртък и своите последни данни за международната търговия на страната, като германският износ се сви през ноември с цели 2,3% на месечна база до 112,9 млрд. евро спрямо октомври, когато се повиши с 1,5% и при прогноза на финансовите пазари за понижение на експорта с 0,9 на сто. Износът в посока на останалите страни-членки на Европейския съюза беше в размер на 66,5 млрд. евро, а към трети страни - за 46,4 млрд. евро.

В същото време германският внос се понижи през ноември с 0,5% до 94,6 млрд. евро спрямо октомври, когато нарасна с 0,5%, докато очакванията бяха за увеличаване на импорта с 0,1 на сто.  Вносът в Германия от ЕС беше в размер на 53,9 млрд. евро, а от трети страни - за 40,7 млрд. евро.

Спрямо година по-рано германският експорт се сви през ноември с 2,9%, докато вносът се понижи с 1,6 на сто. В резултат на изненадващо рязкото свиване на износа търговският излишък на Германия на сезонно-некоригирана база се сви през ноември до 18,3 млрд. евро от 20,2 млрд. евро година по-рано и спрямо позитивен баланс за 21,3 млрд. евро през октомври.

На сезонно-коригирана база търговският излишък на Германия също се понижи през ноември до 18,3 млрд. долара от 20,4 млрд. евро през октомври.

Според данни на Бундесбанк балансът по текущата сметка на Германия пък се разшири през ноември до 24,9 млрд. евро от спрямо 22,7 млрд. евро през октомври и 23,6 млрд. евро година по-рано, при очаквания за излишък в размер на 23,8 млрд. евро.

Днешните по-слаби от очакваното данни за вноса и износа предполагат, че нетната търговия няма да окаже позитивно влияние върху брутният вътрешен продукт на Германия и през последното тримесечие на изминалата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна