Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукас Генюшас - солист в концерта на Радиосимфониците

На 17 януари за първи път в София с Радиосимфониците под диригентството на Марк Кадин ще свири блестящият руски пианист Лукас Генюшас. Той  ще изпълни Втори концерт на Рахманинов - един от най-ярките клавирни концерти на композитора.

Лукас Генюшас е роден в Москва в семейство на потомствени музиканти. Той се утвърждава като един от най-вълнуващите и блестящи пианисти на своето поколение. Носител на редица награди, сред които са сребърни медали от Международните конкурси Шопен във Варшава и Чайковски в Москва. Днес името на този пианист е на афишите на големите концертни зали в Париж, Амстердам, Милано, Лондон, Сингапур, Ню Йорк, Москва, Санкт Петербург, а сега и в София. Сътрудничи с известни музиканти като Валерий Гергиев, Юрий Темирканов, Гидон Кремер и много други.

Във втората част на концерта ще прозвучи грандиозната симфония „Манфред“ на Чайковски - невероятно красива и сложна творба, рядко звучаща в България. Тя е единствена програмна симфония, написана по сюжет на едноименна поема на Байрон. Действието се развива сред швейцарските Алпи, където героят странства. Разкриват се вечните въпроси на битието – Добро и Зло, Живот и Смърт. Сред всичките симфонии на Чайковски, „Манфред“ заема специално място. За самия композитор тя става знакова творба, с която започва последният и най-важен период на творчеството му.

17 януари, 19.30, зала "България"!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР ( бул. "Драган Цанков 4"), на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и онлайн в ticketsbg.com



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна