Eмисия новини
от 14.00 часа

Един от двамата задържани за убийството на българина в Солун остава в ареста

| обновено на 09.01.20 в 20:57

Единият от задържаните за убийството на българина Тоско Бояджийски в Солун след футболен мач остава в ареста, другият бе пуснат, но с мярка за неотклонение. Разследването на случая продължава.

След няколко часа показания пред следовател прокуратурата реши, че за единия от двамата арестувани са на лице достатъчно доказателства за участие в убийството и има риск да извърши ново престъпление.

Защитникът на 24-годишния грък  - адвокат Димитрис Цакос посочи ,че обвиненият отрича участие в нападението:

„Никой не може да предвиди, че в група от 20 човека някой ще побегне и ще попадне под гумите на минаваща кола. Дори разследването на полицията има заключение за тежка телесна повреда, а не умишлено убийство. Моят клиент отрича участие в побоя“.

Второто лице, арестувано за нападението над Тоско Бозаджийски, беше освободено с мярка за неотклонение до започване на процеса, защото няма опасност да извърши друго престъпление.

В следващите дни пред следователя ще се яви шофьорката, която прегази българина. След медицинската експертиза, че смъртта е настъпила след удара в колата, се очаква към обвиненията да бъде прибавено и убийство по непредпазливост.

Арестуваните бяха отведени при следователя в Солун под силна охрана. Не бяха допуснати телевизионни камери. Лицата на обвинените бяха покрити, за да не бъдат разпознати и да не изтече информация за тяхната самоличност.

Властите в Солун се опасяват да не започнат протести или опити за лична разправа с тях или с техни близки. Гърците са шокирани от случая на жестока агресия, довела до смъртта на Бозаджийски.

Информация в медиите, че бащата на единия от арестуваните е висш полицай, фокусира още повече вниманието към случая. От футболния клуб "Арис" дори наеха адвокат да следи развитието на следствието, като се опасяват постът на бащата да не окаже влияние. Но юристи съобщават, че при такова тежко престъпление и наличност на записи от охранителни камери и свидетели е невъзможно да се търсят смекчаващи вината обстоятелства.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.