Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Делойт": Здрав следизборен подем на бизнес оптимизма във Великобритания

Оптимизмът сред големите британски компании се подобри с най-силно темпо от поне 11 години насам, след като премиерът Борис Джонсън спечели внушителна изборна победа през декември, показва последно тримесечно проучване на счетоводната компания "Делойт" (Deloitte), цитирано от Ройтерс.

Около 53% от главните финансови директори в големите фирми заявиха, че техният оптимизъм по отношение на финансовите перспективи се е подобрил в сравнение с преди три месеца, което е значителен ръст спрямо едва 9% на това мнение при предходното аналогично проучване, проведено през октомври 2019 година.

Това е най-високото ниво на оптимизъм от 11 години насам, отбеляза "Делойт". Резултатите от проучването са най-ясният признак досега, че може би е в ход възстановяване на бизнес нагласите в Обединеното кралство.

Британската икономика се забави доста силно в края на миналата година, отбелязвайки най-слаб растеж от 2012-а година насам.

"Вдига се мъглата на несигурността, която беше надвиснала над Обединеното кралство след референдума в подкрепа на Брекзит през 2016-а година. Финансовите директори започват 2020 година с нива на бизнес нагласи, които биха били немислими по всяко едно време през последните три години", коментира главният икономист на "Делойт" Йън Стюърт.

По време на предизборната кампания Борси Джонсън заяви, че слабите бизнес инвестиции през 2019 г. се дължат на парламентарните извъртания относно одобряването на Брекзит сделката и прогнозира техен подем, ако неговата Консервативна партия получи голямо мнозинство в новия парламент.

Преди извънредните избори редица предприятия също така бяха обезпокоени от плановете на опозиционната Лейбъристка партия да национализира железопътните оператори, комуналните услуги и широколентова мобилна инфраструктура.

Според последното проучване на "Делойт", малко над половината запитани главни финансови директори очакват, че приходите на техните предприятия ще се увеличат през следващата година, спрямо едва 18% на това мнение преди три месеца, а 38% посочват, че планират да инвестират повече, което е най-високият процент от четири години насам.

Проучването на "Делойт" беше проведено между 16 декември и 6 януари сред 119 главни финансови директори на британски компании, листвани на борсата, на големи частни фирми и на британски дъщерни дружества на големи чуждестранни компании. 94-те листвани на борсата компании, участвали в проучването, представляват малко над една четвърт от Лондонския фондов пазар, отбелязва Ройтерс.

Според анкетираните главни финансови директорите въпросът с Брекзит вече е паднал едва на трето място в техния списък с притеснения, след като преди три месеца заемаше челна позиция, като това е факт въпреки несигурността, че Борис Джонсън ще успее да договори търговска сделка с ЕС след Брекзит (след 31-ви януари) в малкия времеви прозорец от 11 месеца (до 31-ви декември 2020), който той само си наложи.

Все пак около две трети от финансовите директори заявиха, че очакват Брекзит да навреди на бизнес условията, но това представлява понижение спрямо цели четири пети от тях на това мнение по-рано през миналата година.

Слабото вътрешно търсене представлява най-големият риск за бизнеса, според последното проучване сред финансовите директори, въпреки че и този риск е по-малко притеснителен за тях, отколкото три месеца по-рано.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна