Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нено Димов обвинен в умишлена безстопанственост

Министърът в оставка е задържан за 72 часа

| обновено на 10.01.20 в 19:10
Нено Димов
Снимка: БГНЕС

Подалият по-рано днес оставка министър на околната среда Нено Димов вече е обвиняем за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. Той е задържан за 72 часа в ареста на Националното следствие заради опасност да попречи на разследването. Прокуратурата ще иска още от утре от спецсъда постоянното му задържане под стража.

Според наблюдаващия прокурор на мегаразследването Ангел Кънев, въпреки че от 1 януари 2018 година до ноември 2019 година Нено Димов е бил многократно предупреждаван за намаляващия обем на вода в язовир „Студена“, той е разрешавал да се дава вода за промишлени нужди на „Стомана индъстри“ и „Топлофикация – Перник“:

„Ако министърът бе изпълнил служебните си задължения, според доказателствата по делото на този етап към конкретния момент, и не бе отпускал този обем воден ресурс и тези разрешителни за водоползване за промишлени нужди, към момента този язовир щеше да има приблизително над 7 милиона кубични метра вода, които са напълно достатъчни, за да няма въобще режим в Перник, въпреки очевидно окаяното състояние на водната мрежа в града. Като предмет на разследването е тези чести аварии в това ВиК дружество и действията на длъжностните лица в тази посока“, каза прокурор Кънев.

Въпреки че за това са били уведомявани и областната управа, и кметът на Перник, че нивото на водата стига критични размери, на този етап прокуратурата няма да обвинява бившия областен управител на Перник Ирена Соколова, нито кмета на града Вера Церовска, защото не е събрала достатъчно доказателства за тяхната вина, а и защото изключително правомощие на министъра на околната среда е да разрешава даването на вода от язовир, какъвто е „Студена“, за непитейни нужди.

Това, което обаче предупреди говорителят на главния прокурор Сийка Милева е, че кръгът на обвиняемите не е изчерпан с Нено Димов и че ако бъдат събрани други доказателства, ще има още разследвани за водната криза в Перник.

Искане за постоянен арест

Още утре прокуратурата ще иска от спецсъда да постанови постоянно задържане на Нено Димов, за да може разследването да продължи безпроблемно, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Според него министерският статут на Нено Димов не му осигурява неприкосновеност при извършено престъпление. Той не вижда никакъв проблем и с начина, по който беше задържан вчера Нено Димов, защото към момента, в който камерите го показаха да излиза от екоминистерството, Нено Димов все още не е бил обвиняем, а само свидетел.

Прокурор Кънев смята, че на свобода Нено Димов има лостове да попречи на разследването, а задържането му не е нарушило правата му:

„Не смятам, че ако някой заема висша държавна длъжност, получава индулгенция да не бъде задържан. Ако нямаше доказателства, нямаше да го направим“.

На брифинга на прокуратурата в София, свързан с ареста на Нено Димов, присъстваха Ангел Кънев, Димитър Франтишек Петров, Сийка Милева, Ивайло Иванов.

Като напомни, че Нено Димов вече е министър в оставка, адвокатът му Ина Лулчева коментира:

„Няма никакво основание да се предполага, че един човек, който е бил министър до днес и няма никакви данни за криминално поведение, във връзка с нещо, което се развива от една година, както е водната криза, има опасност било да се укрие, било да извърши престъпление, след като всички документи от министерството са иззети“.

Щети за 11 милиона лева

Доказателствата да умишленото бездействие на екоминистъра в оставка са събрани в 48-тома. Щетата от това се изчислява на 11 милиона лева плюс тежките условия, при които се налага да живеят 97 000 души.

Ако бъде признат за виновен по обвинение в умишлена безстопанственост, Нено Димов може да получи от 2 до 8 години затвор.

Заради кризата с водата в Перник, МВР и ДАНС започват проверка на всички ВиК дружествата в страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна