Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският посланик в Техеран отрича да е участвал в протест преди ареста

| обновено на 12.01.20 в 14:05
Бдение пред университета „Амир Кабир“ в Техеран за жертвите на сваления погрешка украински самолет. Някои от загиналите бяха студенти във вуза.
Снимка: БТА

Посланикът на Великобритания в Техеран Роб Макеър отрече днес да е участвал в демонстрация, до която се стигна на бдение в памет на загиналите 176 души в сваления с иранска ракета украински самолет, предаде АФП.

Студенти се събраха в събота вечерта пред университета „Амир Кабир“, за да почетат жертвите.

Иранската агенция Мехр съобщи, че британският посланик е бил задържан заради „участие в предизвикващи съмнения действия“ на събитието.

„Отидох на проява, обявена като бдение в памет на жертвите на трагедията“ със сваления украински самолет написа посланик Макеър в Туитър.

„Напуснах мястото след пет минути, когато някои започнаха да скандират лозунги“ срещу властите, посочи той. И добави, че е бил задържан половин час, след като напуснал района.

„Нормално е да искам да отдам почит", имайки предвид, че "някои от жертвите са британци“, обасни Макеър.

Снощи британският външен министър Доминик Рааб съобщи, че Макеър е бил арестуван, като нарече това "скандално нарушение на международното право".

"В момента иранското правителство е на кръстопът. То може да продължи похода си към статут на държава парий с цялата политическа и икономическа изолация, която това носи със себе си, или да предприеме стъпки за деескалация на напрежението и да се ангажира с дипломатическия път напред", добави Рааб.

Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел разкритикува днес Иран за ареста и го призова да спазва Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени