Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ заплашиха Багдад да блокират достъпа му до ключови иракски държавни сметки във Фед на Ню Йорк

Подобно решение може да разтърси икономика на Ирак, ако от страната бъдат прогонени американските войски

Флагове на САЩ и Ирак

През миналата седмица администрацията на Доналд Тръмп е предупредила Ирак, че рискува да загуби достъпа до ключови правителствени сметки, държани във Федералния резерв на Ню Йорк, ако Багдад изпълни заканата си да прогони от страната американските военни сили в резултат на въздушния удар на САЩ, довел до убийството на висш ирански генерал и до ескалация на напрежението в региона на Близкия Изток, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Според неназовани източници, цитирани от финансовото издание, Държавният департамент е предупредил, че САЩ могат да спрат достъпа на Ирак до сметки на централната банка на страната, които се намират във Фед. Подобно решение може да навреди сериозно на и без това доста разклатената иракска икономика.

Ирак, подобно на други държави, поддържа правителствени сметки във Федералния резерв на Ню Йорк като важна част от управлението на финансите на страната, включително приходите от продажбите на петрол. Загубата на достъп до тези сметки обаче може да ограничи използването на приходите от Ирак, причинявайки парична криза във финансовата система на близкоизточната държава и навреждайки сериозно на нейната икономика.

Самите сметки на Централната банка на Ирак във Фед на Ню Йорк бяха създадени през 2003 година след американската инвазия в страната, която доведе до свалянето от власт на бившия диктатор Саддам Хюсеин.

Перспективата за евентуални американски санкции срещу Ирак се появи след американския въздушен удар на 3-ти януари, при който беше убит иранският генерал генерал Касем Солеймани на международното летище в Багдад. На 5-и януари иракският парламент гласува призив към премиера на страната Адел Абдул-Махди да работи за експулсирането на приблизително 5300 американски войници от страната. В отговор на тази необвързваща резолюция, която беше подкрепена и от иракския премиер, президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи санкции срещу Ирак, ако последва принудително изтегляне на американските войски от страната.

Агенция "Франс прес" цитира иракски служители, които се опасяват от "икономически срив", ако Вашингтон действително наложи санкции, включително блокиране на достъпа до намиращите се в САЩ държавни ирански сметки, в които Багдад държи приходите си от продажбата на петрол и чрез които се финансират цели 90% от националния бюджет.

"Офисът на иракския премиер получи обаждане от Вашингтон със заплаха, че ако американските войски бъдат изгонени от страната, САЩ ще блокират нашите сметки във Федералния резерв на Ню Йорк", заяви пред "Франс прес" неназован висш иракски служител.

Съгласно Резолюция 1483 на Съвета за сигурност на ООН, която отмени глобалните санкции и петролното ембарго, наложени на Ирак след инвазията на Саддам Хюсеин в Кувейт, всички приходи от продажбите на иракски петрол отиват в тези сметки на Федералния резерв.

Ирак е вторият по големина производител на суров петрол в ОПЕК и повече от 90 процента от държавния бюджет, който през 2019 година достигна 112 милиарда долара, се финансира от петролните приходи в тези сметки на Иракската централна банка. И до ден днешен приходите от петрола ежедневно се превеждат в долари по сметките на Ирак във Фед на Ню Йорк, като салдото сега е около 35 милиарда долара, казаха за АФП иракски служители. Всеки месец Ирак изтегля между 1 и 2 млрд. долара от тези сметки за държавни и търговски финансови транзакции.

"Ние сме държава, добиваща петрол. Тези сметки са в долари. Прекъсването на достъпа до тях би означавало напълно завъртане на финансовото кранче", отбеляза иракски служител. Според други представител на властта в Багдад, това би означавало, че правителството няма да може да изпълнява ежедневните си функции или да плаща заплати, а иракската валута може драматично да се обезцени, "което би означавало крах за Ирак", заяви пред "Франс прес" друг иракски представител.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна