Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската стокова борса: 2019-а беше спокойна и по-добра от предходната

Снимка: Архив, БНР

До 30% ръст на цените при някои от основните борсови стоки от първа необходимост през изтеклата година отчетоха от Софийската стокова борса. Въпреки това от ръководството на борсата определиха 2019 година като спокойна и по-добра от предходната, без външни фактори, извън пазарните, които да влияят върху цените

От хранителните стоки на борсата следят най-вече олиото, захарта и брашното.

Докато на световните борси олиото поскъпва с до 26% от началото до края на годината, у нас цената намалява с 4% за литър в бутилка без ДДС.

Световната тенденция се дължи на засиленото търсене на маслодаен слънчоглед на международните пазари и покачването на неговата цена, каза Десислава Иванова - изпълнителен директор на борсата:

„Това се обяснява с увеличения експортен интерес към тази стока. Поради слабата реколта от рапично семе и соево семе всички клиенти се насочиха към закупуване на маслодаен слънчоглед. Това е причината и цената на слънчогледовото олио да се качи толкова стремително“.

Захарта също отбелязва ръст на световните пазари през годината - от 11% за бялата рафинирана захар на борсата в Лондон, до 16% за суровата нерафинирана в Ню Йорк. У нас обаче е отчетено поевтиняване с 12%.

Брашното пък е поевтиняло с 10% за годината. В цената на хляба обаче не се очаква промяна.

Целия репортаж може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна