Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Париж и Берлин искат край на избиването на мъжки пиленца в птицефермите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия и Франция ще обединят сили в слагането на край на масовото избиване на мъжки пиленца в птицефермите на ниво ЕС до края на 2021 г., заявиха днес земеделските министри на двете страни Юлия Кльокнер и Дидие Гийом, предаде АФП.

„Време е да сложим край на това. Франция и Германия трябва да бъдат европейски двигател за напредък по въпроса“, посочи Гийом по време на визита в Берлин.

Германското председателство на ЕС във втората половина от 2020 г. е възможност за тази цел, отбеляза Кльокнер.

В много птицеферми мъжките пиленца се отделят от женските скоро след излюпването и биват убивани, тъй като не снасят яйца и дават по-малко мес.

Десетки милиони пиленца са избивани във всяка страна годишно.

Производителите заявяват, че няма практична, достъпна и лишена от жестокост алтернатива.

Франция и Германия планират да съберат заедно индустриални организации, компании, изследователи и активисти, „за да споделят научен опит“ и да приложат алтернативни методи.

Една от възможните техники, разработена от германска фирма, включва използване на лазер, който прави миниатюрна дупчица в яйцето и взема проба за наличие на женски хормон.

Австрийски и френски фирми работят по по-малко агресивни техники, докато учени в други страни проучват възможността за генномодифицирани пилета.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна