Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

На откриването на изложбата на Мариана Мръвкова ще свири Джаз формация „София”

ИЗЛОЖБИ

  • Новите си живописни платна Калия Калъчева подрежда в галерия „Ракурси“. Художничката работи предимно в сферата на живописта, нарича себе си индустриален живописец. Вдъхновена е от архитектурата и големите градове. Работи с разнообразни техники и материали, които в настоящата изложба включват позлатяване и иновативна авторска техника, която тя нарича „парчета“.

За изложбата си „Имагинерни конструкции“ художничката казва: „Това са пространства, които съм виждала на живо и са се притаили в подсъзнанието ми. Сега те се събуждат и излизат на повърхността, за да се приплъзнат върху платната. Лъкаво – бляскави и готови да погълнат всеки цвят – да го задушат или да му вдъхнат живот.“

  • Галерия Контраст представя самостоятелната изложба на Онник Каранфилян „Танцуващият по въже Homo Ludens“. Откриването е от 18:30 ч.

За едни животът е безкрайно изпитание, борба да оцелееш, за други е забавление, с което преминаваш през бурите. За Онник Каранфилян „животът е много отмъстителен, ако не го живеем истински“.

Показаните гравюри в изложбата на Онник Каранфилян в Галерия „Контраст“ са само малка брънка от пъзела на изминатия дотук път на ходещия по криволиците и възлите на въжето-живот художник. Не съм срещала друг, който така да се забавлява, разглеждайки собствените си гравюри, защото повечето са плод на импровизация, в които има и цитати от различни художници, като например Ван Дайк, или от Ренесанса, от Дюрер и т.н., вплетени като калейдоскоп в творбите му, казва за автора проф. Аксиния Джурова.

  • 20-ина маслени картини на художничката Севда Потурлян, мотиви от различни европейски страни ще можете да видите от 18 часа в галерия Арте. Съкровени кътчета, „Паважи и обиталища“ – реални, но и пречупени през нейното богатото и деликатно въображение.
  • От днес до 14 февруари галерия „Васка Емануилова“ представя самостоятелната изложба „Мъжът, жената и помежду им“ на Валентина Шарра. Изложбеният проект се състои от 5 творби, създадени в България между 2018 и 2019 г., които ще имат като обща линия на изследване определянето на една „несъществуваща категория“ между женското и мъжкото.
  • В своята самостоятелна изложба с мото ,,Глината – вълнуваща материя“ , проф. Ивана Енева представя резултата от дългогодишните си творчески търсения, в областта на най-иновативните съвременни керамични техники: ,,Пейпърклей“, ,,Инкрустации на цветни маси“, ,,Съвременна терасигилата“ и др. Откриването е от 18:00 часа в галерия „Академия“.
  • На откриването на изложбата на Мариана Мръвкова (масло, акварел и старинни бижута) в Общинския културен институт "Надежда" ще участва Джаз формация „София”.
КНИГИ

В Литературен клуб „Перото“ от 18:30 журналистът Милена Димитрова ще представи книгата „Втората България“. Сборникът разказва личните истории на повече от 50 българи, избрали или принудени да живеят извън родината, изследва основните причини за миграцията и поставя въпроса за целенасочена активна политика със сънародниците ни зад граница.

Издателство за поезия ДА! организира поредица от четения, първото от които е днес от 18.30 часа в Камерна зала на Младежки театър „Николай Бинев“ - като част от постоянната им кампания „Домът на думите“, която среща книгите и хората на сцената на театъра.
Тази вечер можеити до чуете творби от Алеш Дебеляк, Стефан Иванов, Херман де Конинк, Мария П. Василева, Теодора Куцарова, Енис Батур, Гойко Божович.

КИНО

Най-награждаваният египетски филм за последното десетилетие "На края на света"ще открие тази вечер 12-то издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка „София Менар“ в Дома на киното. Това ще е единствената прожекция на лентата, номинирана за „Златна палма” в Кан и представила Египет в надпреварата за чуждоезичен „Оскар”.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна