Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Чолаков, "Път на младите": Агенцията за българите в чужбина трябва да бъде закрита

| обновено на 14.01.20 в 13:20
Румен Чолаков
Снимка: millenniumclub.org

Агенцията за българите в чужбина трябва да бъде закрита и да бъде създадено министерство за българите в чужбина с участието на самите емигранти, заяви в предаването „Преди всички“ по програма на „Хоризонт“ на БНР Румен Чолаков, председател на сдружение „Път на младите.

Сдружението организира дискусия „Къде е България“. Чолаков коментира , че наблюдаваме един антропологичен феномен в Източна Европа и най-вече в България – преселението на един народ.

„Сякаш един народ напуска своята държава, напуска своята територия“, каза той.

Според него няма само един фактор за засилената миграция.

„В днешно време хората имат свободата да пътуват и това означава, че държавите трябва да се борят, за да ги задържат – и финансово, и от гледна точка на институциите на демокрацията“, каза Чолаков и посочи, че българите в чужбина са най-големият инвеститор в държавата.

Той добави, че в България няма достатъчно добра среда за развитие и институции, които да гарантират индивидуалната сигурност. Според председателя на „Път на младите“ най-важната причина, поради която българите късат връзката с родината, е, че правосъдието и съдебната система не работят.

„Чувал съм хора да казват – върнах се, запалиха ми къщата, ограбиха ме, не искам да се връщам повече“, разказа Румен Чолаков.

„Основната функция на една държава е да защитава своите граждани. Когато човек няма чувство за сигурност, всичко отива на заден план“, подчерта Чолаков.

Той посочи, че в чужбина има може би милион и половина българи и вероятно те няма да се върнат в България.

Целта на сдружението е не толкова тези българи да се върнат, а да се забавят процесите на миграция и да не се къса връзката на вече емигриралите с България.

Той посочи, че има работещи методологии за поддържане на връзките с диаспората и даде за пример държави като Ирландия, Литва и Израел, които имат също многобройно население зад граница.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!