Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Хвърчилков: "Щастлив съм от интереса, който публиката проявява към мен и работата ми"

Китаристът изнесе няколко концерта в България през 2019-а година

Снимка: Иван Русланов

След като 15 години не беше изнасял концерти в родината си, през 2019 г. Станислав Хвърчилков зарадва българските си почитатели с две различни програми, за които ще научите от неговото интервю за Радио България.

Ще припомним, че той свири на класическа китара от 30 години. След като завършва НМУ „Любомир Пипков“ в София, музикантът се установява в Лондон. Там продължава при Майкъл Левин в Кралската музикална академия. Има над 20 награди от национални и от международни конкурси за китара, сред които международният конкурс за млади китаристи „Андрес Сеговиа“ в Германия през 2002 г. Носител е на отличието „Музикант на годината“ за 2003-а на предаването Allegro Vivace на БНР. Печели награди и стипендии от Hattori Foundation, Musician Benevolent Fund и Royal Philharmonic Society.

Станислав Хвърчилков е изнасял рецитали в България, Гърция, Дания, Великобритания, Германия и Швейцария. В периода от 2009 до 2016 г. има издадени няколко компактдиска  със собствени  композиции  и аранжименти на известни класически пиеси за китара и за цигулка и китара. Първият му солов авторски албум излезе преди години и се казва First Fruits.


През декември 2018-а получих покана от госпожа Маргарита Димитрова – директор на Празници на изкуствата „Аполония“, да гостувам на  фестивала през 2019-а – разказва изпълнителят. Последно участвах в програмата на престижния форум преди 14 години. Бях много щастлив, че отново ще свиря на тези празници. Подготвих подходящ репертоар – избрах известния квинтет на Бокерини „Фанданго“. Изпълних го с квартет „София“. Преди гостуването ми в Созопол имах концерт и пред софийската публика, в криптата на храм паметника „Св. Александър Невски“, което беше моя сбъдната мечта. Там изпълних мои авторски произведения, мои транскрипции на пиеси от Й. С. Бах и творби от парагвайския композитор Августин Бариос. Тази солова програма представих няколко седмици по-рано и в Лондон. След изявите ми в София и Созопол, аз съм много щастлив от този интерес, който публиката проявява към мен и работата ми.

Станислав Хвърчилков обича да експериментира. Има желание да продължава да пише музика, да свири и да композира и за електрическа китара. Освен преподавателската дейност, той е отворен да свири в различни състави. Не е от изпълнителите, които се концентрират изцяло върху соловата си кариера. Има вече готови нови пиеси и за следващ авторски албум, но е въпрос на време той да бъде издаден.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна