Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурори и полицаи влязоха в Басейнова дирекция в Благоевград

| обновено на 14.01.20 в 19:35
Снимка: Кети Тренчева

Прокурори и разследващи полицаи влязоха малко преди обед в Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ - Благоевград в търсене на документи за водната криза в Перник и източването на язовир "Студена". Проверката приключи без изявления малко преди 20 ч. Разследващите изнесоха само няколко папки с документи.

От дирекцията заявиха, че документите вече са били предоставени на всички контролни институции.

Басейновата дирекция в Благоевград беше споменавана няколко пъти в контекста на водната криза в Перник и източването на язовир „Студена“. До този момент обаче тя не беше в обсега на институциите, отговорни за водната криза.

След влизането на прокурори и полицаи достъпът до административните офиси беше ограничен, а документите на клиентите се взимаха на входа.

В късния следобед представител на Басейнова дирекция - Ралица Кукова - директор в Дирекция „Контрол“, даде лаконична информация за медиите:

„Има служители на прокуратурата, които разглеждат документи, които вече Басейнова дирекция е предоставила на всички контролиращи органи, имащи отношение към проблема с язовир „Студена“. Когато има информация, която ще представлява интерес, ще бъде предоставена на всички медии. Информацията за осъществената контролна дейност от страна на Басейнова дирекция е налична на сайта на Басейнова дирекция“.

Седем наказателни постановления са издадени за нарушения, констатирани през месец декември миналата година, като две от тях са наложени на ВиК Перник за подаване на питейна вода към „Стомана индъстри“ в условията на наложен режим и за нарушаване на министерска заповед за използваните водни обеми от язовир „Студена“.

Басейновата дирекция контролира водните обеми в реките и язовирите в Югозападна България, както и графиците за водоползване от операторите и собствениците на ВЕЦ на основа на прогнозите от НИМХ.

За неспазване на плана за водоползване ВИК Перник беше санкционирана от Дирекцията. Въпреки одобрените количества от 1 млн. куб. м водният оператор е изразходвал през ноември заявените 1,5 млн. куб. м.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!