Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градът през очите на Симона Халачева

2
Снимка: @portrait.sofia

Класическа черно-бяла фотография представя града такъв, какъвто го вижда Симона Халачева. В първата самостоятелна изложба на младата фотографка са включени документални кадри от градове в Гърция, Русия, Франция, Англия, Швейцария, Германия и Турция. Всички те са заснети в рамките на една година. От толкова време Симона притежава своя фотоапарат – класически, стар и много тежък.

„Urban“ ще бъде открита на 17 януари от 19 часа в галерия „Portrait“. Във фотографската изложба, освен кадрите от пътуванията на Симона по света, могат да бъдат разгледани и „Цветята на моето търпение“. Това са серия от снимки, които улавят процеса на вехнене у цветята. Серията представя вечното очакване, пред което човек често бива изправян.

Симона Халачева завършва „Фотография“ в Националната художествена академия през 2018 година, провокирана от интереса да усвои техниката и да научи повече за историята на изкуството. Макар това да е първата ѝ изложба, Симона е позната на широката публика. Само че като актриса. Учила е „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. Участва във филмите „Одраскан“, „Дъвка за балончета“ и в сериала „Откраднат живот“. Може да бъде гледана и на сцената на Театър „София“, където играе в 11 постановки.

Има моменти, в които едното изкуство захранва другото изкуство в живота ѝ. Детайлите и красотата в тях обаче са това, което винаги я е вълнувало. Симона споделя, че вече гледа света през обектива на фотоапарата и така вижда всичко онова, което преди е оставало някак скрито в ежедневието ѝ.

Повече за „Urban“ можете да чуете от Симона Халачева в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна