Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на декемврийската инфлация в САЩ до 2,3%

Потребителските цени в САЩ нараснаха през декември до едногодишен връх от 2,3%, но въпреки това инфлацията продължава да бъде сдържана преди началото на настоящата 2020 година.

Според Департамента по труда индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през декември 2019 с 0,2% спрямо ноември, когато инфлацията нарасна с 0,3% и при очаквания за ново увеличение с 0,3 на сто.

На годишна база потребителската инфлация се ускори в края на миналата година до 2,3% от 2,1% през ноември. Въпреки че това е най-високата инфлация от октомври 2018-а година насам, тя не оправда осреднената прогноза на финансовите пазари за повишение с 2,4 на сто.

За цялата 2019 година индексът на потребителските цени се повиши с 2,3% от 1,9% през 2018 година, отбелязвайки най-силен растеж от 2011-а година насам, която инфлацията в САЩ се повиши с 3 на сто.

Енергийните цени се повишиха през декември с 3,4% на месечна база с оглед на поскъпване с 2,8% на бензина, докато цените на храните се увеличиха с едва 0,2 на сто.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши през декември с 0,1% на месечна база (при очаквания за повишение с 0,2%), докато основната инфлация на годишна база се повиши за трети пореден месец с 2,3 на сто, потвърждавайки прогнозите на финансовите пазари. За цялата изминалата година основната инфлация в САЩ се повиши с 2,3% след растеж с 2,2% през 2018-а година.

Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ. Въпреки че основната инфлация продължава да нараства малко над важното целево ниво на банката от 2 на сто, все още няма сериозни индикации, че това може да доведе до рязко повишаване на ценовия натиск.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна