Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Милена Димитрова: Имаме нужда от орган, който да отговаря за българите в чужбина

Имаме нужда от един орган, който да носи цялата отговорност (за политиките за българите в чужбина - б.р.), защото вие но по-зле от мен знаете, че в Народното събрание парламентарната комисия за политиките за българите в чужбина е единствената комисия, поверена на “Воля“ и ако прегледате дневния ред на техните заседания, тъй като и аз съм присъствала на някои от тях, се удивлявам как така на третата година те сядат да помислят с какво биха могли да се заемат“, каза пред БНР журналистката Милена Димитрова.

“Защото това е коалиционна политика, а в къщата на коалиционния партньор винаги непрекъснато горят някакви пожари. Вместо да ги загасват, те ги оставят да тлеят, хората ги забравят. Така или иначе аз не смятам, че от компетентността само на една партия, пък било тя и много патриотична, може да реши ребуса“ допълни тя. 

Милена Димитрова гостува в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" часове преди представянето на нейната книга “Втората България“, която разказва историите на българи, избрали да живеят зад граница по различни причини.

Кое я кара да събере историите в книга

“Нашето общество живее от една криза в друга, помни максимум до две кризи преди това. И не обръща внимание на нещо, което него лично го засяга. И моите деца са в чужбина, и вашите, и на близките ни. Скъсан е моста между поколенията между младите и старите. И ние пак се правим, че не забелязваме и тази тема не ни е в дневния ред. С тази книга, върху която работих две години, исках да разлюлея една камбана и да я вкараме колкото може по-скоро в приоритетния дневен ред на държавата“, сподели още тя.

“Обезлюдяването на България е национален въпрос“

“Има двадесетина, цитирани в книгата опити да се неглижира преброяването по общности – стари, нови, икономически... Но има и един доклад, приет от Министерския съвет, доклад, изготвен от Съвета по национална сигурност през 2016 г., който казва, че българите по света са към 3,5 млн. Три и половина милиона са били преди две години. Аз не коментирам, защото цифрата, както и да я кажем, няма да е вярна“, посочи още Димитрова.

Проблемът не е само демографски, казва още тя и поясни:

“Проблемът е централният – в скачените съдове. Защото той удря и работодателите, които не могат да намерят хора. Той обяснява защо в университетите не се попълват незаети бройки, защо в училищата не мога да съберат достатъчно деца. Защо ни липсват кадърни специалисти, защо български учени, светила от световна величина, скитат по тая земя като бездомни. Не искам да звуча като черен гарван, който да прави прокоби, но към 2030 г. НСИ е изчислил, че българите в България ще останат под 4 млн.“.

Интервюто на Силвия Великова с Милена Димитрова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.