Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП обсъжда резолюция за спазването на правата на европейците след Брекзит

Урсула фон дер Лайен и Мишел Барние на дебата в Европейския парламент в Страсбург.
Снимка: БТА

Великобритания трябва да гарантира статута на европейските граждани, които по уважителни причини не са успели да подадат документи за оставането си на Острова. Това заяви главният преговарящ за Брекзит Мишел Барние по време на дебатите в Страсбург, където депутатите обсъждат резолюция за контрол върху спазването на правата на европейските граждани след 31 януари.

От своя страна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта, че има много индивидуални казуси, които имат нужда от решение.

Три милиона европейски граждани живеят в Обединеното кралство и един милион британци в Европейския съюз.

По време на първата сесия на Европарламента за годината в Страсбург и последна в състав 28 страни членки, председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен подчерта, че всеки трябва да има възможност да остане в онази държава, която чувства като свой дом.

„След края на преходния период, Обединеното кралство ще бъде трета за Европейския съюз страна. Брекзит ще означава промяна за живота на всички, независимо от коя страна на Ламанша се намират“, каза тя.  

Главният преговарящ за Брекзит Мишел Барние допълни, че трябва да се уважават правата на гражданите за свободно движение.

„Очаквам конструктивно сътрудничество с британските власти, за да сме сигурни постигнатите до момента договорености ще бъдат спазени и ще бъдат приложени на практика“, посочи той.

Утре Европейският парламент ще гласува резолюция за контрол на спазването на правата на европейските граждани след 31 януари.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени