Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загреб: Старт на преговорите с Тирана и Скопие за членство при председателството ни на ЕС

Урсула фон дер Лайен, Андрей Пленкович и Давид Сасоли в Европейския парламент в Страсбург.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започването на преговорите за членство в ЕС със Северна Македония и Албания ще бъде един от приоритетите на хърватското председателство - това стана ясно от брифинга на премиера на Хърватия Андрей Пленкович, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския парламент Давид Сасоли в Европейския парламент в Страсбург.

До няколко седмици Европейската комисия ще представи нова и модернизирана методология по процеса на разширяване, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя подчерта:

„Модернизирането на процеса на разширяване и започването на преговори за присъединяване трябва да вървят заедно. Ние поискахме много от Северна Македония и Албания, те направиха огромни промени и имайте предвид, че Северна Македония дори смени името си, за да се приближи до ЕС. Така че те следваха всички правила, които ние поискахме и сега е наш ред да спазим обещанието си“. 

„Хърватия ще проведе срещата на върха през май точно 20 години след такава среща в Загреб по инициатива на френския президент Жак Ширак, когато от едната страна  бяха 15 страни-членки и 6 от региона от другата“, каза от своя страна премиерът на Хърватия Андрей Пленкович.

Той добави, че това е единствената държава, преминала от едната страна на масата на другата:

„Хърватия е успешна страна за Югоизточна Европа. Чувстваме, че имаме отговорност и допълнителни знания, които можем да дадем на европейските ни партньори, както и  да подадем ръка на съседите си“.

„Нашата амбиция е да се опитаме да решим резервите, които някои от нашите партньори имат за започването на преговори с Албания и Северна Македония. Мисля, че сме на прав път.  Променената методология, която Комисията ще представи, ще отговори и на основните опасения“, каза още той. 

Като други основни предизвикателства на хърватското председателство бяха посочени Зеленият пакт, Брекзит и многогодишната финансова рамка. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна