Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меган Маркъл пропусна среща на върха на кралското семейство

Меган Маркъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Мегзит измести временно Брекзит като водеща новина във Великобритания. Но макар и страстите около решението на принц Хари и Меган Маркъл да водят независим живот от кралския двор да поутихнаха след снощната благословията на кралицата за това, твърде много неизвестни остават. Сред които кой ще гарантира тяхната сигурност, докато те пребивават в Канада, за което отношение днес взе лично канадският премиер Джъстин Трюдо.

Междувременно стана известно, че на снощната среща на върха на кралското семейство във фамилно имение Сандрингам Меган Маркъл не е взела участие по телефона от Канада, както бе първоначално съобщено.

Херцогинята на Съсекс не се е присъединила към обсъждането на бъдещето на двойката по телефона от Канада, както бе съобщено вчера.

Твърди се, че принц Хари и Меган Маркъл са сметнали, че това не се налага - това е оскъдната информация по случая.

Иначе Хари и Меган вече са в така наречения „преходен период“, по време на който има много неща за решаване. Ясно е обаче, че Канада ще бъде дом на двойката поне за част от годината.

Канадският премиер Джъстин Трюдо реагира положително на новината, но изрази и предпазливост:

„Не сме напълно сигурен какви ще бъдат заключителните решения, където ще пребивават - това е тяхно решение. Повечето канадци са доволни кралската двойка да бъде тук, но как това ще стане и каква ще бъде цената е въпрос на много дискусии“.

Става дума най-вече за това кой ще плаща за сигурността на двойката. Цената е голяма и за двете страни. Канадските данъкоплатци не са склони да плащат за това на чужди кралски особи, а за британците това ще бъде скъпа операция на територията на друга държава.

В самото Обединено кралство премиерът Борис Джонсън изглежда по-малко загрижен и смята, че кралското семейство ще си реши проблемите по-лесно без той или политиците да вземат отношение:

„Моето виждане по този въпрос е много ясно: Подобно на повечето наши граждани и зрители аз съм голям фен на кралицата и кралското семейство като фантастично богатство за нашата страна. Абсолютно съм убеден, че те ще решат този проблем“.

Да се разбере защо херцогът и херцогинята на Съсекс искат да живеят по-различен живот и да бъдат финансово независими се преценява тук като прекалено сложен и много личен въпрос.

Кралицата поиска снощи окончателното решение за бъдещето на Хари и Меган да бъде взето в близките дни. Макар и с неохота, която пролича от снощното ѝ изявление, тя е готова да освободи двойката от „ограниченията и бремето от живота на монархията“, каквото и виждането на младите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени