Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

"Две ваксини отпадат от задължителните", съобщава "Труд". Това са реимунизацията срещу туберкулоза и пробата манту за 11-годишнитe.

Въвежда се реимунизация за коклюш при деца на 12 години. До месец-два родителите ще могат да ваксинират децата си срещу варицела, посочва главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, цитиран от "Труд".

"Властта остави хиляди без личен асистент", пише в заглавие вестник "Дума". Изданието се позовава на сигнал на омбудсмана Диана Ковачева, че  хиляди български граждани над 65 г. и хора с увреждания от 1 януари са останали без личен асистент.

До края на 2019 г. услугите "Личен асистент" и "Помощник-възпитател" се предоставяха и по Националната програма "Асистенти на хора с увреждания", но от началото на новата година трудовите договори на личните асистенти са прекратени.

По Закона за личната помощ хората с увреждания, които са с право на чужда помощ, трябва да получат асистентска подкрепа след оценка на индивидуалните им потребности. От действието на Закона до края на т.г. обаче са изключени нуждаещите се, на които ТЕЛК/НЕЛК не е определил ползването на асистенти, както и тези, които нямат експертно решение, допълва "Дума".

"Затварят части от София за коли", пише в заглавие "Монитор". От публикацията става ясно, че Столичната община обмисля въвеждането  на нискоемисионни зони в града, в които изобщо да не влизат автомобили или пък да се допускат само такива с висок екостандарт.

Новата мярка се очаква да залегне в "Програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух за периода 2021-2026 г.“.

Това биха могли да бъдат улици или цели карета и биха могли да се прилагат само в дни с повишения или да бъдат постоянно действащи, уточнява зам.-кметът по екологията Йоана Христова, цитирана от "Монитор".

"За 10 г. човекът заличил 467 вида животни", съобщава "24 часа", като се позовава на данни на Международния съюз за опазване на природата. Вестникът посочва, че около 1 млн. вида са изложени на риск от изчезване, ако не се вземат мерки. Заради промените в климата 40% от земноводните, 33 на сто от коралите и 10% от насекомите са на изчезване, уточнява "24 часа".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна