Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Кулижников пред БНР: Винаги се стремя да се пързалям добре

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако има някой, чиято звезда да блестеше по-ярко от всякога на Европейското първенство по кънки бягане в отделните дисциплини, това беше тази на Павел Кулижников. Руснакът, който често бива определян от съперниците си като най-голямата енигма в своя спорт, също признава, че понякога и за него самия случващото се на леда по време на състезание е пълна мистерия и загадка.

"Точно, когато си най-уморен и усещаш краката си по-тежки от всякога нещо тайнствено ти дава крила, за да полетиш към успеха." Това са първите думи, с които големият шампион на провелото се в Холандия през изминалия уикенд първенство по бързо пързаляне с кънки на дълга писта описа за БНР своето преживяване по време на старта на 1000-метровата дистанция в неделя. Преживяване, което му донесе не само победата, но и световен рекорд за писти разположени на ниска надморска височина.

Кулижников записа три победи в своите три старта на първенството. Това беше "хеттрик", при който имаш само три опита за успех и успяваш. И в трите.

25-годишният руснак спечели всичко, което можеше. Първо бягането в отборния спринт, където заедно със своите съотборници Кулижников записа рекорд на пистата в Хееренвеен, Холандия. Последва победа на 500 метра индивидуално и "the one man show" завърши европейска титла и уникално представяне на 1000 метра. Това бяха най-добрите 1000 метра на всички времена. Няма друг в историята на кънки бягането, който на 1000-метровата дистанция досега да е показвал подобна техническа перфектност. Това, което се случи пред очите на 10 000 зрители на ледения овал в Хееренвеен и милиони пред телевизионните екрани, е нещо като пресичане на граница, която никой досега не е успявал да достигне дори. Не само времевото постижение от 1:07.09 минути, но и начинът, по който Кулижников се пързаляше от първия до последния метър на тези хиляда метра, за които може би ще се говори години наред, беше уникално. Толкова чисто, без никакви грешки бе бягането на Павел Кулижников.

Въпреки че Кулижников е висок и много здрав физически, това не бе пречка за него да измине цялата дистанция от 1000 метра в оптимална стойка, която да му позволи да ускорява до самия край на състезанието. Ниската стойка на пързаляне, страничното прегъване в завоите, ефективността, с която изпълняваше т.нар. пресечки, това са нещата, които стояха в основата на успеха на Кулижников. На правите Кулижников не само беше сгънат максимално, но и от тази позиция успяваше при всяко плъзгане да разтегне до край коляното на избутващия си крак и всичко това с такава лекота, без никакво напрежение в мускулите. Линията му на пързаляне в завоите беше толкова чиста. Дори и в завой номер 2, когато се достига максималната скорост в едно бягане на 1 000 метра, пързалянето на Павел Кулижников бе под пълен контрол, въпреки огромното влияние на центробежните сили при пързаляне на скорост от 60 км/ч. Тук е моментът да спомена, че през този уикенд Кулижников за първи път използваше състезателно нови ножове на кънките си. Ножове, които болшинството от неговите опоненти използват вече повече от година и които са изработени лазерно по напълно нова технология. Ножове, които дават много по-добър контрол и по-голяма стабилност, както при пързалянето по правите, така и в завоите. Респективно това води до много по-малко грешки на леда, което е добра новина предвид скоростите, които кънкобегачите развиват на леда в днешно време.


Ето и какъв бе коментарът за бягането на Кулижников на 1000-метровата дистанция на анализатора и бивш олимпийски шампион по кънки бягане на 1500 метра Марк Таутърт: "Това беше перфектното бягане. Никъде нямаше грешка. Потеглянето от старта бе на топ ниво. Първата обиколка, която всъщност е половин обиколка Кулижников измина за 16.2 секунди. Втората за 24.84, което е време трудно постижимо на писти на ниско надморско ниво и третата за 26 секунди. В последния завой Кулижников имаше и късмет, защото той се пързаля в по-бързия вътрешен коридор."

Кай Вербей, чиито рекорд бе счупен, добави следното: "Павел просто ни отвя днес. Толкова сме далече от неговото ниво на пързаляне". В допълнение към това Томас Крол, който е другият основен конкурент на Кулижников, каза: "Това, което направи Павел днес не е човешко. Това бе нещо, на което ние конкурентите му нямаше как да отговорим".

Нека сега дадем думата и на момчето, което отне шоуто на холандците и то не къде да е, а на ледения овал "Тиалф", който те наричат свой дом. Ето всичко, което Павел Кулижников сподели в своето интервю за БНР веднага след своя триумф на 1000 метра:


- Европейското първенство премина повече от успешно за вас. Каква е вашата оценка за всичко случило се през този уикенд?

- Бягането на 500 метра протече по план. Чувствах се във форма и знаех, че ще се пързалям добре, но не знаех точно колко добре ще бъде. При бягането на 1000 метра, което въпреки че беше моят трети старт за този уикенд, не чувствах умора, бягах много леко. Виждайки крайния резултат от бягането си, след като финиширах, определено бях изненадан колко добро време бях постигнал. Ледът беше много бърз. (Отборът на Русия спечели и надпреварата в дисциплината "отборен спринт", където Павел пробяга цялата дистанция от първия до последния пост, което е много тежко за един чист спринтьор. Холандците даже отказаха своето участие в отборната надпревара в спринта, за да бъдат свежи за старта на 1000 метра индивидуално. За разлика от тях, Кулижников използва този старт, като тренировъчен за бягането на 1000 метра.-бел.на автора)

- Бихте ли разказали повече за самото състезание на 1000-метровата дистанция?

- Просто отидох на старта и бягах по най-добрия начин, по който мога. Предишният ден бях спечелил старта на 500 метра, така че вече имах титла в индивидуалното представяне, което ми беше напълно достатъчно. На 1000 метра бягах за себе си. Единственото ми желание бе да преборя себе си, защото усещах краката си много тежки. Уморен бях след отборния спринт и старта на 500 метра, но трябваше да избягам и тези 1000 метра. Ти бягаш, бягаш в кръг, продължаваш да бягаш и усещаш, че не ти е тежко. Тогава треньорът ти показва на таблото 4,8. (24.84 секунди в най-бързата втора обиколка) и разбираш, че усещането ти за лекота в пързалянето е реално, което ти дава още по-големи крила.

- Треньорът ви Дмитри Дорофейев реагира доста емоционално на победата и рекорда ви. Нещо непривично за него. Какво ви говори това?

- Дори не съм разбрал, че треньорът ми е реагирал емоционално на моя резултат. Аз самият бях изненадан, че при тази умора мога да постигна рекорд.

Ето го и коментарът на Димитри Дорофеев:

Реагирахте доста емоционално на представянето на своя възпитаник. Ще споделите ли повече за преживяното?

- По време на подготовката си за Европейското първенство и тренировките, Павел има записани доста прилични, даже много добри времена. Постигнатите 3 победи тук - тези на 500 и 1000 метра, както и тази в дисциплината отборен спринт са просто потвърждение за успешно проведената работа. Успехът е предимно на психологическо ниво и е демонстрация за израстването на Павел Кулижников като състезател. Неговият мироглед е променен. Начинът, по който той гледа и подхожда към тренировките и състезанията е съвсем различен от преди. Днес пред нас стои един пораснал и много по-мъдър Павел Кулижников. Здравата подготовка, съчетана с работата ни в ментален аспект стоят в основата на успеха. Преодолявайки всички свои съмнения, Павел се превръща е един изключително стабилен претендент за победи и уникален боец на леда. Разбира се, всичко това и благодарение на отличния климат и съвместна работа на всички кънкобегачи в националния отбор на Русия.

Отново Кулижников:

- Какво ви каза треньорът на холандците от отбор "Юмбо-Висма" след победата?

- Треньорът на холандците - Як Ори ми каза нещо. Не знам какво точно, защото не говоря холандски, но се надявам да ме е поздравил за постижението.

- Спечелихте надпреварата в дисциплината тим спринт с рекорд за писти на ниска надморска височина. Спечелихте надпреварата индивидуално на 1000 метра пак с рекорд. В какво според вас се крие тайната на вашия успех?

- Тайната се крие основно в това, че нашият отбор е много силен. Състезателите в руския национален отбор по кънки бягане са много равностойни. Подобна конкуренция на високо ниво е много здравословна и помага на всеки един от нас. Имаме много добри спринтьори в отбора, което е видно за всички и което очевидно ни носи успех, както индивидуално, така и отборно. Тайната на успеха се крие и в това, че умеем да тренираме правилно. Треньорите ни избират точните подходи и методи за подготовка, така че да постигаме най-добрите си резултати в пиковите моменти за нашия спорт през сезона. Резултатите постигнати от нас на току-що изминалото Европейско първенство по кънки бягане в отделните дистанции е доказателство за това, че начина ни на работа и подготовка е максимално ефективен. (Русия извоюва 5 титли и общо 17 медала на това първенство. Холандците завършиха първенството на Стария континент  с 16 медала, от които 8 златни. - бел.на автора) Във всички състезания през сезона представители на руския национален отбор са сред претендентите за титлите. При нас, едни триумфират в началото на сезона, други по-късно. Като цяло сме много силни, подкрепяме се един друг и се радваме на успехите си. Без подкрепата на съотборниците и треньорския щаб, никой няма как да бъде звезда и няма как да постигне успех. Отборния дух стои в основата на всичко и на всеки един индивидуален успех.

- В Холандия кънкобегачите определят надпреварата в отборния спринт като цирк. Вие как гледате на нея? Изглежда сякаш я възприемате много по-сериозно?

- Може и да изглежда, че се отнасяме сериозно към тази дисциплина, но не е съвсем така. Аз лично я използвам за тренировка в състезателна обстановка. Не се отнасям много сериозно към тази дисциплина поради факта, че отборния спринт не е олимпийска дисциплина и не се цени поне засега. И да, цирк е. Един хубав цирк, приятен за гледане, приятен за нас състезателите и идеален в ролята на тренировка за бяганията в спринтовите дисциплини. (Смее се Кулижников.-бел.на автора)

- Бяхте контузен. Каква беше контузията ви и доколко сте възстановен?

- Месец и половина не бях стъпвал на леда и не бях се пързалял поради получената травма, която конкретно беше разтежение в областта на глезенната става или с по-прости думи изкълчване на глезена. Сам застъпих ходилото на единия си крак с другия и това доведе до тази неприятна контузия. Никой не е застрахован, че нищо няма да му се случи. Един си изкълчва крака, друг го поваля вирус. Такъв е животът на топ спортистите. В подобни случаи просто изчакваш, докато се възстановиш и после продължаваш напред. При мен вече всичко е наред. Разтежението на сухожилието е напълно отшумяло, така че мога спокойно да тренирам и да се състезавам.

- Какви са резултатите, които очаквате да постигнете до края на този сезон?

- Не обичам да правя предположения какво ще се случи през даден сезон. Това, към което винаги се стремя и желая, е да се пързалям добре. Това е единствената гаранция за постигане на успехи конкретно в моя спорт, както преди малко, когато бягах на дистанцията от 1000 метра. Всичко ми се получаваше с лекота, нямаше грешки и резултатът бе налице. (Резултатът бе 1:07.09 минути. Резултат, който донесе на Кулижников освен европейската титла в кънки бягането на 1000 метра и рекорд на пистата в Хееренвеен, който е и световен рекорд за писти разположени на ниска надморска височина. Според специалистите, това бягане на Павел Кулижников е най-доброто в историята на кънки бягането на тази дистанция и ако се бе случило на писта на високо надморско равнище, със сигурност би се увенчало със световен рекорд. Такива бягания са много голяма рядкост. Толкова специално е постижението на Кулижников на пистата в Хееренвеен.-бел.на автора)

- Как се постига един такъв рекорд?

- Такива бягания се получават веднъж на хиляда. Точно така, 1 на 1000 е шансът да се случи така, че да бягаш и всичко да ти се получава перфектно. Имах чувството, че нищо специално не правя, а в същото време виждах, че времената, които постигам на всяка обиколка са в диапазона, позволяващ изравняване на рекорда на пистата или поставяне на нов такъв.

- Възможно ли беше да се постигне и още по-добро време от това, което вие постигнахте днес на 1000 метра?

-  Възможно би било, ако в моята серия на старт до мен беше някой сериозен конкурент, с които да си помагаме и да се стимулираме. На практика днес аз имах слаб опонент и все едно бягах сам. При нито една от размените на коридорите нямаше как да профитирам, пързаляйки се зад гърба на своя противник, т.е. в неговия въздушен коридор, който е с намалено съпротивление. Също така адреналинът при по-голяма конкуренция е повече.

- Сега след Европейското първенство, какво ви предстои? Остава един месец до Световното първенство, което ще се проведе в средата на февруари. Къде и как ще се подготвяте за него?

- С отбора се прибираме в Коломна, Русия за кратка почивка. След това заминаваме за Солт Лейк Сити, САЩ, където и ще се проведе Световното първенство тази година. Там ще проведем цялата си подготовка до старта на Световното, като ще отскочим за кратко до Калгари, Канада само за поредния старт за Световната купа, който ще се проведе седмица преди началото на първенството. Целта е да се аклиматизираме възможно най-добре. Ще имаме на разположение за това 3 седмици. Не мен лично часовата разлика никога не ми е създавала проблем. Бързо се пренастройвам и спя нормално, където и да съм.

- С каква нагласа ще се отправите към най-бързия леден овал за кънки бягане в света, т.е към мястото, където ще се проведе Световното първенство тази година?

- Нагласата ми е позитивна. Досега през този сезон ми върви. След травмата пропуснах няколко старта за Световната купа. При завръщането си на международния лед го нямаш обичайното напрежение, което е нещо много позитивно. Дори не мога да го обясня.

- В състояние ли сте през февруари в Солт Лейк Сити да подобрите своя световен рекорд на 500 метра или този на 1000 метра? От какво зависи дали ще постигнете успех?

- Много са факторите, от които зависи дали един състезател ще успее да счупи даден световен рекорд. Основният фактор е да не съсредоточаваш вниманието си върху това. Да не мислиш за рекорди, а просто да си свършиш работата възможно най-добре на леда. Само тогава може да се получи перфектното бягане, което да ти донесе рекорд.

- Само световна титла без рекорд достатъчна ли ще бъде за вас?

- Дори и да не стана световен шампион, пак ще съм доволен.

- В лицето на кой виждате най-голямата си конкуренция на 500 и 1000 метра до края на сезона?

- На 500 метра виждам най-голямата си конкуренция в лицето на моите съотборници спринтьори и на японците. И холандците не трябва да се подценяват, но те са непостоянни в резултатите си. Кънкобегачите обикновено имат 1-2 върхови постижения на сезон в спринта, така че не ми се вярва Дай Дай Н'таб, който е с най-добро постижение в света за сезона и който вече е регистрирал 2 пикови постижения за сезона, да избухне още веднъж този сезон. На 1000 метра Кйелд Наус винаги е бил конкурент.

Ще завърша тази статия с малко статистика. 

Въпреки гениалното постижение на Кулижников на холандска земя, няма как пропусна да спомена и имената на останалите победители от Европейското първенство по кънки бягане, които са:

500м жени - Фемка Кок, младежки нац.отбор на Холандия (изненадващо)
1000м жени - Юта Лиърдам, Холандия (красавицата и новата звезда на кънки бягането с първа европейска титла в кариерата си)
1500м мъже - Томас Крол, Холандия
1500м жени - Ирене Вюст, Холандия
3000м жени - Есмей Висър, Холандия
5000м мъже - Патрик Руст, Холандия
масов старт, мъже - Барт Свингс, Белгия
масов старт, жени - Ирене Схаутън, Холандия
отборен спринт, мъже - Русия
отборен спринт, жени -Русия
отборно преследване, мъже - Холандия
отборно преследване, жени - Холандия


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна