Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Велико Търново приема заявления за смяна на печки

Снимка: БНР

В община Велико Търново от днес започва приемът на заявления от домакинствата за безплатна смяна на печките на дърва и въглища по програмата за подобряване на качеството на въздуха. От пилотната схема могат да се възползват 70 домакинства.

Европейското финансиране за Велико Търново е 1 млн. и 800 хил. лева.

Ще бъдат монтирани и две автоматични станции за измерване на качеството на въздуха, посочи Зорница Кънчева, началник на екологичния отдел в общината.

“Пилотната схема за подмяна на първите печки е 70 броя, за следващия отоплителен сезон трябва да сме ги подменили. За следващата година влизаме в основната смеха, където са 478 домакинства“, обясни Кънчева.

Домакинствата ще могат да подменят печките си на дърва и въглища с отоплителни уреди на газ или палети или да минат на централно парно.

„Може и да стане, но не знам дали всички ще бъдат удовлетворени да си сменят печките. Хората нямат пари“, коментираха великотърновци.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от