Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Панчугов: Парламентът е изчерпан, но доволен

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

„През последните 2 години наблюдаваме парламент, който е доволен от ситуацията“. Така политологът Христо Панчугов коментира за БНР възобновяването на работата на Народното събрание след Коледната ваканция.

Според Панчугов парламентът вече е изчерпан от смисъл, липсва политически дебат, както и разделение между управляващи и опозиция.

„Няма алтернативен разказ на управлението на България“, каза политологът в предаването на „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Панчугов коментира, че ситуацията, довела до оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, показва безпомощността на една институция и че този случай няма да остане единствен.

Той добави, че повече от една година екологичното министерство е получавало сигнали за потенциална криза (с водата на Перник – б.р.) и не е успяло да намери решение.

Относно действията на прокуратурата Панчугов каза, че те са показали, че в една личност е съсредоточена огромна власт.

„Остана усещането за показна акция“, каза политологът.

Според него действията на прокуратурата са потвърдили усещането в българското общество, че справедливост в тази политическа система липсва, че виновните няма да бъдат наказани и че за пореден път се търси просто изкупителна жертва.

„Напрежението обаче този път няма да отшуми толкова лесно – с една министерска промяна“, смята политологът.

Панчугов добави, че големият проблем е, че опозиционните партии не успяват да убедят обществото, че има алтернатива и че България може да се управлява по различен начин.

Според него вотът на недоверие, внесен от БСП, няма да доведе до истинска промяна, тъй като никоя от парламентарните партии не иска предсрочни избори.

„Като че ли има консенсус този управленски мандат да бъде изкаран докрай“, коментира Панчугов, но добави, че въпреки че властта изглежда стабилна, всяка следваща криза може да предизвика рязка промяна.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!