Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Поне по двама бягат месечно от големите лечебни заведения, за да не плащат лечението си, тъй като са без здравни осигуровки. Това установи проверка на МОНИТОР. Най-голямата спешна болница в страната - „Пирогов“, е похарчила през 2019 г. за хора, лишени от здравноосигурителни права, 440 400 лева. Там са се лекували 435 такива пациенти. Само година по-рано, през 2018 г., те са били 350 души, показват разчетите. Миналата година 131 болни са избягали преждевременно от „Пирогов“ някои от тях дори с абокатите, уточни говорителят на спешната болница Мария Пойразова. Болницата е успяла да възстанови сумите за лечението на 103-ма социално слаби, за които здравните грижи поема държавата по смисъла на 17-то постановление на Министерския съвет. Средствата се изплащат чрез Агенцията за социално подпомагане, тъй като там проверяват дали подадените от тях декларации за социално положение отговаря на критериите за бедност – да нямат никаква собственост.

12 978 българи с увреждания са останали без личен асистент от началото на тази година, от тях 4977 са в напреднала възраст - над 65 г. Това съобщи социалното министерство, след като по-рано днес омбудсманът Диана Ковачева би тревога за хиляди безпомощни хора, оставени без подкрепа в резултат за законите, приети по времето на бившия социален министър Бисер Петков, съобщава СЕГА. "В момента се търсят възможности за осигуряване на грижа за нуждаещи се от асистентска подкрепа. Един от вариантите е и разработване на национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда", съобщават от социалното ведомство. От миналото лято е известно, че Нова година ще донесе нови проблеми на хиляди българи с увреждания. Законът за личната помощ - напук на името си - оставя без помощ големи групи от хора, които имат нужда от нея. По него от миналата есен се отпускат лични и социални асистенти на хората с увреждания. Това вече трябва да става след индивидуална оценка на потребностите. 

Реимунизацията за туберкулоза (БЦЖ ваксина) и проба манту за 11-годишните отпадат от имунизационния календар на България. Намалява се и приемът на пневмококовата ваксина за деца до 6-месечна възраст от 3 на 2 дози, информира МОНИТОР. При децата на 12-годишна възраст се въвежда реимунизация и срещу коклюш към реимунизацията срещу тетанус и дифтерия. "Промените се налагат, защото и животът се променя. Според това какъв опит се трупа у нас и навън и как се променя заболеваемостта ние се опитваме да го направим такъв, че да е най-ефективен", обясни националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Търговците на едро на лекарства няма да имат право да притежават аптеки. “Лице, получило разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти, не може да бъде притежател на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти в аптека”, информира ТРУД. Това е записано в проекта за изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който е внесен от Министерски съвет за разглеждане в Народното събрание. Целта е осигуряване на конкурентна среда между участниците на пазара за медикаменти. Според Българския фармацевтичен съюз в момента едни и същи фирми произвеждат, търгуват на едро и притежават вериги от аптеки. Това изкривява пазара (виж интервюто с шефа на фармацевтичния съюз проф. Илко Гетов). До 6 месеца след приемане на промените, засегнатите от тях трябва да решат кой от двата бизнеса ще си запазят – аптеките или търговията на едро с лекарства.

Българските власти са разширили значително периметъра, в който търсят внос на евтина работна ръка, пише СЕГА. Към молдовците и украинците скоро може да се присъединят граждани на Таджикистан, Узбекистан, Киргизката република, даже Монголия. Това става ясно от отговор на парламентарен въпрос на социалния министър Деница Сачева. Преговорите за трудова миграция на хора от трети страни са представени като мярка за социална и демографска политика и търсене на резерви за пазара на труда. България има сключени спогодби за трудова миграция с Армения, Молдова и Грузия, преговаря и с Украйна и Беларус, съобщава на депутатите министър Сачева. Иницииран е също така "процес за установяване на взаимен интерес за сключване на спогодби с трети държави от региона на Централна Азия". Сред тези държави са изброени Азербайджан, Казахстан, Киргизката република, Монголия, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Всъщност с Киргизката република, Азербайджан и Узбекистан в последните работни дни на миналата година правителството е одобрило проекти на спогодби за регулиране на трудовата миграция.

С между 16 ст. и 80 ст. вместо с 1,30 лв. ще поскъпне автобусният билет за пътя от София до Варна след влизане в сила на новите тол такси, които бяха пуснати за обществено обсъждане. Това показват сметките за найекологичните автобуси, които се движат между двата града, пише ТРУД. Двойно по-ниски тол такси бяха договорени на среща между премиера Бойко Борисов и превозвачите. Ще бъдат намалени наполовина и платените пътища – от близо 6000 на 3100 км, като от обхвата на тол системата отпадат третокласните и много второкласни шосета. Тол такса от около 8 лв. ще плащат за пътя между София и Варна собствениците на най-екологични автобуси – 2 ст. за преминаване на всеки от 400-те платени км между двата града. При пълен автобус с 50 пътника оскъпяването би трябвало да е 16 ст. на билет, но тъй като курсовете не винаги са с максимален брой пътници се очаква билетът да поскъпне с 32-40 ст., обясниха за “Труд” представители на превозвачите. Двойно ще бъде оскъпяването за по-старите автобуси, които ще плащат по 4 ст. за км – до 80 ст. за билет.

Увеличението на часовете за кормуване от 31 на 42 е отменено и до края на месеца ще стартира нова работна група, която да обсъди какви да бъдат промените в обучението на кандидат-шофьорите, пише МОНИТОР. Това стана ясно след среща на министрите на транспорта и на образованието Росен Желязков и Красимир Вълчев с представители на протестиращите автоинструктори, които блокираха центъра на столицата за 4 часа. Те излязоха на жълтите павета заради заповедта на просветния министър, която разрешава увеличението на часовете и въвеждането на GPS-система за контрол на учебните коли. След срещата изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски обясни, че заповедта ще влезе в сила, когато се промени наредба 37 на транспортното министерство, която регламентира обучението. „Такава наредба не е подготвяна и няма да бъде, докато работната група не се произнесе и не даде своите предложения.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

За цената на здравето

публикувано на 19.01.20 в 11:50
Весела Лечева в студио на програма „Хоризонт“

Весела Лечева: Жадни хора, вода газят

публикувано на 19.01.20 в 11:45