Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Ковачевци: От 2012-а знаем, че са извадени тръбите от язовир "Пчелина" към "Стомана"

Димитър Куманов: ВЕЦ-ът на язовир "Пчелина" е незаконен

Язовир "Пчелина"
Снимка: bg.wikipedia.org

"Още през април 2012 г. жители на село Калища, където минава водопроводът, захранващ от язовир "Пчелина" язовир "Бушляк" и оттам водата се прехвърля до "Стомана", сигнализираха, че се вадят неправомерно тръби и е нарушен пътят на селото. Тогава съставих комисии и ги изпратих на място - оказа се, че "Напоителни системи" по устна заповед са решили да извадят съоръженията, които захранват част от този водопровод за промишлените нужди на "Стомана". Това каза пред БНР кметът на община Ковачевци Васил Станимиров и добави, че язовир "Пчелина", който се намира на територията на общината, в момента е в нормално състояние. 

"Подаването на вода от "Пчелина" към "Стомана" не е прекъснато през 2012-а, а много по-отдавна. Когато се приватизира завод "Стомана", за да е по-угодно на новите собственици, се решава да се подава вода от язовир "Студена, защото тук водата е по-трудна и по-ангажираща. Защото зимните месеци има проблеми с водоснабдяването - това е вода, която замръзва и си иска поддръжка, а това донася по-големи разходи на предприятието".  

Станимиров отрече коментарите, че водата в язовир "Пчелина" се излива в река Струма и не се използва и обясни в предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че от 2015-2016 година под язовир "Пчелина" има построена ВЕЦ, който използва водата, която прелива и произвежда електроенергия. По думите му ВЕЦ-ът работи в норми, определени от държавата, и в момента няма проблем с нивото на "Пчелина".

"Тези, които унищожиха системата и за някакви стотинки извадиха тръбите и ги нарязаха за скрап, трябва да им се търси някаква отговорност", заяви Васил Станимиров. 

Димитър Куманов

Димитър Куманов от екосдружение "Балканка", които сезираха прокуратурата за състоянието на язовир "Пчелина", коментира пред БНР, че жалбата им е за това, че построеният там ВЕЦ е незаконен:

"Това доведе до унищожаване на реката отдолу. Тя е в защитена зона "Натура 2000", категоричен беше той. По думите му на този ВЕЦ, по разрешително за водовземане, му е отдаден целият воден ресурс на язовира и затова от МОСВ не коментират варианта за подаване на вода от "Пчелина" към завод "Стомана", а единствено кметът на Перник Станислав Владимиров говори за тази опция за решаване на водната криза.

"В момента, ако някой друг иска да водовзема от този язовир, това означава да се нарушат вече придобити права по смисъла на Закона за водите, което е невъзможно. Единственият шанс е този ВЕЦ да бъде спрян - като незаконен", заключи Куманов. По думите му собственик на ВЕЦ-а е бивш зам.-министър на околната среда и водите. 

Той посочи, че "водата, която ВЕЦ-ът изхвърля в река Струма, не става за нищо. ... Изхвърляха тонове отрови в реката и тая вода вече не съм сигурен дали става и за промишлени цели".

Кметът на Ковачевци отрече твърденията на еколога и увери, че водата не е отровена, а и разрешителните за строеж на ВЕЦ-а са законни.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Васил Станимиров и Димитър Куманов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!