Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Хлебарова, експерт по протокол и етикет:

Събитията около статута на Меган и Хари са удачен пиар и сценарий

В перспектива решението може да възвърне изгубени позиции на империята

„Това е удачен пиар ход или сценарий – дълго време хората ще се занимават с Хари, а не как Великобритания излиза от Европейския съюз, проблемите в Шотландия.“ Това коментира пред "Хоризонт" експертът по протокол и етикет Милена Хлебарова. 

Събитията около статута на британския принц Хари и неговата съпруга Меган Маркъл са били предопределени, но са излезли извън плановете, смята тя.

„Понеже живият живот предполага бурни действия, не само леко течаща река, нормално е да има възгласи „Защо се случи сега?“, „Защо точно след Нова година Меган и Хари решиха да абдикират от обществените си кралски задължения и да се отдадат на собствения си живот?“

Британското кралско семейство

„Ако погледнем по-надълбоко под айсберга, на 20 см под водата, ще видим, че те са обикновена двойка и искат да живеят нормално, както всички хора. През тези свободни дни – празниците около Нова година, те са се наслаждавали именно на тази свобода, не са обградени от строгия кралски протокол, от желанието да правят неща, съобразени само и в полза на името на монархията, на престижа на монархията“, отбеляза Хлебарова.

„Това беше заложено още с встъпването в брак между Меган и Хари като проблем. Защото се знаеше, че тя носи иден вид възпитание, друг манталитет, докато Хари е отраснал в малко по-затворена среда. И когато тези две системи се сблъскат, ще има конфликти.“

Зад стените на имението Сандрингам кралското семейство обсъди освобождаването на Меган и Хари от монархическите им ангажименти

Милена Хлебарова възприема случващото се около британското кралско семейство като „нов ход за постигане на позиции на места, където те вече са ги загубили“.

„Канада, където те искат да живеят, е част от британското влияние. Нормално е да бъде подсилена с един нов член от британското семейство, с нова кръв. Ако той (Хари – бел.ред.) стане там губернатор, още по-добре, ще бъдат по-лесни връзките. Има много идеи, много сценарии какъв би бил неговият живот оттук нататък“, посочи специалистът по протокол и етикет.

Стрийт арт, изобразяващ Меган Маркъл в контекста на британските традиции

Ако тромавата британска империя иска да се облагороди, адаптира и да бъде по-гъвкава през 20-те години на XX век, нормално е да следва съветите на по-младите, изтъкна още Милена Хлебарова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
Снимки: ЕПА/БГНЕС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!