Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

54% от българите – доволни от икономиката, но не и от доходите си

Данните са от телефонна анкета на „Барометър България“

БНР Новини
Снимка: Rawpixel

Над половината от запитаните българи (54%) са доволни от икономиката, но не и от доходите си (34%) – резултатите са от проучване на „Барометър България“ и звучат като пример за когнитивен дисонанс. 

Подобни изследвания се правят редовно, те нямат претенции за изчерпателност, но дават любопитна момента снимка на състоянието на нагласите коментира Николай Николов, управител на  „Барометър България“. Проучването е направено чрез телефонна анкета, интервюирани са 870 души над 18 години.

Доцент д-р Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека към БАН коментира в "Нашият ден" парадоксалните резултати, сочещи висока оценка за икономиката и неудовлетворение от личните доходи.

"От една страна – посочи тя, – има обективни фактори – реалните икономически показатели и медийното им отразяване. Вероятно те стоят зад високата оценка за икономическия ръст.

Неравенството, което в последните години се увеличи драстично и е на едно от най-високите нива в ЕС – 8 пъти разлика в доходите между 20-те процента най-богати и най-бедни – е решаващият фактор за това българите да не са доволни от доходите си.

Има и субективни фактори – хората сме устроени така, че се сравняваме с останалите, а по този показател нямаме особени основания за удовлетворение."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна